Какво се случва с тялото ви, ако се напиете и напушите едновременно?

Ваня Милева Последна промяна на 08 юли 2021 в 12:56 12004 0

Кредит: Flickr, [L.C.Nøttaasen and Stephen Stills; Modified by Gabe Bergado

Опияняващите ефекти на алкохола и марихуаната са добре изследвани, но комбинираният им ефект е твърде недостатъчно проучена научна територия.

Ето един поглед към това, което знаем за това как тревата и алкохолът заедно влияят на мозъка.

Първо, основното:

Марихуаната съдържа THC (тетрахидроканабинол), който действа върху канабиноидните рецептори на мозъка. Алкохолът потиска централната нервна система. Опитът да се сравнят двете дори не е като сравняваме ябълки и круши, казва Гари Уенк (Gary Wenk), професор по психология и неврология в Държавния университет в Охайо. „Това са ябълки и зеленчуци. Те са много различни дроги".

Изключително опростено обяснение би било да се каже, че THC до голяма степен има когнитивни ефекти, като параноя и изкривено усещане за времето, докато алкохолът засяга предимно двигателните умения, което означава затруднено ходене по права линия и заваляне на речта.

След като изпият голямо количество алкохол, нивата на THC в кръвната плазма почти се удвояват.

Дали комбинирането на трева и алкохол просто събира заедно съответните им ефекти?

Не съвсем, обяснява Скот Лукас (Scott Lukas), който преподава в Харвардското медицинско училище и е изследвал взаимодействието на различни дроги. В проучване, публикувано през 2001 г., Лукас установява, че след като хората пушат марихуана и пият голяма доза алкохол, еквивалентна на няколко шота, нивата на THC в кръвната им плазма почти се удвояват в сравнение с хората, които пушат пот и консумират плацебо напитка.

Пийналите и напушени хора в проучването също така усещат ефектите на марихуаната по-рано от тези, които само са пишили, и са оценили ниво то си на опиянение субективно като „по-добро“. Това предполага, че поемането на алкохол води до повече THC, достигащ до мозъка чрез кръвоносната система през първите няколко минути от поглъщането. Едно от обясненията за това откритие е, че алкохолът може да причини промени в кръвоносните съдове, които засилват усвояването на вдишвания THC.

Лукас не се притеснява, че комбинацията може да бъде смъртоносна, но казва, че кръстосаното опияняване може да бъде по-рисковано, отколкото просто да се напиеш или само да се напушиш.

С по-високите нива THC, които попадат в мозъка благодарение на етанола в алкохолните напитки, обичайните ефекти на марихуаната - като нарушена преценка и повишен сърдечен ритъм - са по-силни. Което означава, че инциденти като удавяне и автомобилни катастрофи е по-вероятно да се случат, отбелязва Лукас. Той също така посочва, че количествата дрога, одобрени за неговите изследвания, са по-ниски от нивата, които обикновено използват хората, когато се забавляват.

Съвсем скорошно проучване на учени от Университета Дюк установи, че подрастващите плъхове под въздействието на етанол и THC са по-малко склонни да се обучават, отколкото тези под въздействието само на етанол или само THC. Същото проучване установи също и че възрастните плъхове, получаващи комбинацията етанол и THC, имат повече проблеми с запомнянето на нови обекти в сравнение с възрастни плъхове, които са получавали само една от двете дроги.

Справка:

  1. Ethanol increases plasma Delta(9)-tetrahydrocannabinol (THC) levels and subjective effects after marihuana smoking in human volunteers
    S E Lukas 1, S Orozco et al.
    PMID: 11543984 DOI: 10.1016/s0376-8716(01)00118-1
  2. Effects of Ethanol, Δ9-Tetrahydrocannabinol, or their Combination on Object Recognition Memory and Object Preference in Adolescent and Adult Male Rats
    Nicholas A. Swartzwelder et al., Neurosci Lett. 2012 Oct 3; 527(1): 11–15.
    doi: 10.1016/j.neulet.2012.08.037

Източник: What Happens To Your Body When You Get Drunk And Stoned At The Same Time?, Popular Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !