Ключ към лечението на рак на гърдата: Андрогенната хормонална терапия

Хормоналната терапия задейства мъжки генни модели в клетките на транссексуалните мъже

Ваня Милева Последна промяна на 17 март 2023 в 00:01 977 0

Флуоресцентно изображение на тъкан на гърдата

Кредит FLORIAN RATHS AND CEDARS SINAI MEDICAL CENTER

Гръдна тъкан от транссексуален мъж, визуализирана с флуоресцентни сонди, включително такава за андрогенни рецептори (червено).

Проучване задълбочава научното разбиране за това как андрогените влияят върху тъканта на гърдата, което може да даде ключ към лечението на рак на гърдата.

Когато трансджендър мъжете се променят, те могат да изберат да приемат андрогени - маскулинизиращи хормони, включително тестостерон - и да се подложат на операция за потвърждаване на пола. Хормоналното лечение влияе на цялото тяло - от преразпределяне на мазнините до прекратяване на менструалния цикъл, но "всъщност не знаем доколко андрогените действат на молекулярно ниво", казва Флориан Ратс (Florian Raths), изследовател в областта на разработването на технологии за единични клетки, който понастоящем работи като консултант за Vevo Therapeutics.

Ето защо в изследването, публикувано в Cell Genomics, Ратс и колегите му определят молекулярните събития, които се случват в тъканта на гърдата, предизвикани от андрогените. Промените водят до появата на клетки на гърдата, които наподобяват тези, наблюдавани при цисджендър мъжете, включително потискане на гени, свързани с рака на гърдата.

Работата е започнала, когато Ратс е работил по докторската си дисертация в медицинския център Cedars Sinai в Калифорния. Там му се предоставя рядката възможност да изследва неболедуващи човешки проби. "Често тъканите се събират като част от операция за лечение на рак или след някакво друго заболяване", обяснява той, но тъй като се намира в Западен Холивуд - средище на общността LGBTQ+ - в болницата се извършват редица операции за потвърждаване на пола, което позволява на Ратс да събере тъканите, необходими за изследване на въздействието на андрогените в здрави клетки.

Работата характеризира сложността на андрогенната сигнализация с разделителна способност, която не е виждана досега", отбелязва Етиен Оде-Уолш (Étienne Audet-Walsh), ендокринолог от университета Лавал в Канада, който не е участвал в проучването. "Анализът им е задълбочен", допълва Оде-Уолш.

Хормонална терапия при рак?

В допълнение към подробното описание на начина, по който андрогените влияят върху тъканите на гърдата, работата хвърля светлина и върху възможното използване на андрогени в терапията на рака.

Когато екипът документира различните видове клетки на гърдата в пробите си, забелязва намаляване на клетките, участващи в естрогенната сигнализация в тъканите на транссексуалните мъже, което подкрепя известните антагонистични ефекти на андрогените спрямо естрогена.

Естрогенната сигнализация играе роля в растежа на някои видове рак на гърдата, а андрогените вече са били посочвани като потенциална терапия.

Всъщност рискът от рак на гърдата рязко спада, когато транссексуалните мъже започнат лечение с андрогени, а новото проучване показва, че андрогенната терапия понижава регулацията на гени, които обикновено се активират при естрогенно обусловените видове рак на гърдата.

Промените в имунната система също могат да допринесат за антитуморния ефект на андрогена, посочва Кнот. Екипът е документирал повече имунни клетки, по-специално CD4 Т-клетки, в тъканта на гърдата на транссексуалните мъже, което показва подобрен имунен надзор за отблъскване на раковите клетки.

Вече се провеждат клинични изпитвания за проверка на ефективността на андрогените при лечението на рак на гърдата. Подобни терапии биха могли да се използват и като превантивна стратегия при хора с висок риск от това заболяване, отбелязват изследователите. Други обаче призовават към предпазливост. Както показва проучването, "играта с хормоните води до много различни промени и все още не знаем дългосрочното им въздействие", заявява Одет-Уолш.

Справка: Florian Raths, Mehran Karimzadeh, Nathan Ing, Andrew Martinez, Yoona Yang, Ying Qu, Tian-Yu Lee, Brianna Mulligan, Suzanne Devkota, Wayne T. Tilley, Theresa E. Hickey, Bo Wang, Armando E. Giuliano, Shikha Bose, Hani Goodarzi, Edward C. Ray, Xiaojiang Cui, Simon R.V. Knott,
The molecular consequences of androgen activity in the human breast,
Cell Genomics, Volume 3, Issue 3, 2023, 100272, ISSN 2666-979X,
https://doi.org/10.1016/j.xgen.2023.100272.

Източник: Hormone Therapy Triggers Male Gene Patterns in Transgender Men’s Cells, The Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !