Лазерната епилация е безопасна за хора без анамнеза за рак на кожата

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 февруари 2024 в 00:00 3126 0

За повечето хора лазерната епилация е безопасна

Кредит www.iridacenter.bg

За повечето хора лазерната епилация е безопасна

Може ли да е опасна лазерната епилация? Вярно ли е, че човек може да се получи рак от радиацията, използвана при лазерната епилация?

Лазерната терапия използва нейонизиращо лъчение под формата на концентриран светлинен източник, който произвежда много фин лазерен лъч. Лазерният лъч се използва за унищожаване на космените фоликули, което води до спирането на растежа на космите от тези фоликули.

Лазерната терапия използва ултравиолетови (UV) дължини на вълните, различни от тези на слънчевата светлина (UVA/UVB) или йонизиращо лъчение (ядрено лъчение/рентгенови лъчи), за които е известно, че увреждат клетките и причиняват рак на кожата.

Нейонизиращото лъчение е безопасно. Това означава, че за повечето хора лазерната епилация е безопасна.

Дългосрочните ефекти от лазерната терапия, включително възможността за повишен риск от рак на кожата, не са проучени, уточняват от Cancer Council, благотворителна организация за борба с рака в Австралия.

  • Лазерната терапия се използва безопасно и за:
  • Други козметични цели като премахване на татуировки
  • Стоматологични процедури
  • Лечение на разширени вени
  • Хирургия на простатата, кожата и очите
  • Премахване на камъни в бъбреците
  • Лечение на рак, включително рак на кожата

Някои изследователи са наблюдавали промени в атипичните бенки (диспластични невуси) след лазерна епилация. Поради това те препоръчват повишено внимание при използването на козметична лазерна терапия за хора с лична или фамилна анамнеза за рак на кожата или атипични бенки.

За повечето хора обаче лазерната епилация е безопасна. Не забравяйте, че е важно да проучите всички козметични процедури като УВ сушилните за лак за нокти, преди да ги извършите.

Ако някога имате притеснения относно рака, говорете с вашия личен лекар или се обърнете към друг специалист, на когото имате доверие.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !