Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Мащабно проучване разкрива, че над 14% от света вероятно са имали лаймска болест

Ваня Милева Последна промяна на 14 юни 2022 в 08:16 9871 1

кърлеж, лаймска болест

Повече от 14 % от световното население е имало лаймска болест, най-често срещаното заболяване, пренасяно от кърлежи според основен преглед на наличните изследвания, публикувани във вторник.

Централна Европа има най-висок процент на заразяване с 20 %, докато мъжете на възраст над 50 години, живеещи в селските райони, са най-застрашени, установи проучването, публикувано в списание BMJ Global Health.

Състоянието рядко е фатално, но хората, ухапани от заразен кърлеж, често получават обрив и имат грипоподобни симптоми, включително болки в мускулите и ставите, главоболие, гадене и повръщане.

За да разберат колко разпространена е лаймската болест в света, изследователите събират данни от 89 проучвания.

​Бактерията Borrelia burgdorferi (Bb), която причинява болестта, е открита в кръвта на 14,5 процента от почти 160 000 участници.

„Това е най-изчерпателният и актуален систематичен преглед на разпространението на болестта в световен мащаб" според изследователите.

След Централна Европа регионите с най-висок процент на антитела са Източна Азия с 15,9%, Западна Европа с 13,5% и Източна Европа с 10,4%.

Междувременно Карибите са с най-нисък процент, само с 2 процента.

Предишни изследвания показват, че разпространението на болестите, пренасяни от кърлежи, се е удвоило през последните 12 години.

Сред причините за покачването са по-дългото и по-сухо лято поради изменението на климата, миграцията на животни, загубата на местообитания и „все по-честият контакт с домашни любимци“, се казва в проучването.

Фермерите и работниците, които редовно са с животни гостоприемници като кучета и овце, са били най-застрашени от ухапване от заразен кърлеж, установи проучването.

Авторите предупреждават, че данните може да са изкривени в региони, където лаймската болест е ендемична, тъй като здравните работници са по-склонни да извършват редовни тестове за антитела там в сравнение с региони, където е по-рядко се прави.

Източник: Giant Study Reveals Over 14% of The World Has Probably Had Lyme Disease, ScienceAlert, Agence France-Presse

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12608

1

gadeff

14.06 2022 в 17:18

На база на изледвания на 50 човека, работещи в горите, имаме 10 % заболеваемост, много далече от 3/100 000, както е по нашата статистика. Много рядко някой личен лекар ще се сети да даде направление за изследване за Лаймска болест; който ходи често сред поля и гори, нека си направи изследване, не е толкова скъпо.