Мозъкът може да изхвърли отпадъците си след умствена тренировка

Изпълнената с течност мрежа, която изчиства отпадъчните продукти от мозъка, може да е важна при неврологични състояния, но не знаем много за това как работи

Ваня Милева Последна промяна на 04 април 2023 в 00:01 8519 0

Ядрено-магнитен резонанс на мозък

Кредит Stephanie D. Williams (CC-BY 4.0)

Ядрено-магнитен резонанс на мозъка на възрастен човек, с области на гръбначно-мозъчната течност, наложени в синьо

"Системата за изхвърляне на отпадъци" на мозъка може да се задейства след интензивна невронна активност - и  е възможно този процес да се включи умишлено.

До неотдавна се смяташе, че тази система се активира само по време на сън, но сега изследователите са забелязали, че тя се активира при хора, след като са наблюдавали трептящи патерни на екран.

Откритието дава неочакван знак, че хората може да могат съзнателно да изхвърлят отпадъчните продукти от мозъка си, като се вглеждат в интензивни визуални стимули, заявява Лора Люис (Laura Lewis) от Бостънския университет в Масачузетс.

"Истинската изненада е, че са открили това при будни хора", добавя Едуардо Росарио де Натале (Edoardo Rosario de Natale) от Университета на Ексетър във Великобритания, който не е участвал в работата.

Системата за изхвърляне на отпадъците в мозъка включва изпомпване на гръбначно-мозъчна течност (cerebrospinal fluid - CSF) в мозъка и напускането ѝ през мрежа от фини тръбички, наречена глимфатична система, която е открита едва през 2012 г.

Изследванията върху животни показват, че течността отмива отпадъчните продукти, произведени от мозъчните клетки, включително вредни съединения, които могат да участват в болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, като бета-амилоиди и алфа-синуклеини.

След откриването на глимфатичната система се провеждат множество изследвания, целящи да разберат как увеличаването на потока от течности може да помогне за подобряване на здравето на мозъка, но все още не е ясно как функционира системата при хората.

Екипът на Люис се възползва от нова техника за сканиране на мозъка, използвайки съществуващите апарати за магнитно-резонансна томография, която подчертава всяка CSF, която наскоро е навлязла в четвъртия вентрикул на мозъка - кухина в основата на главата. Течността, която навлиза в тази камера, се оттича навън чрез глимфатичната система.

Изследователите предлагат на 20 доброволци да наблюдават екран в скенера, на който се показва патерн, за който е известно, че предизвиква висока мозъчна активност: трептяща черно-бяла спираловидна илюзия. Дисплеят се включвал и изключвал на 16-секундни интервали в продължение на около един час, с изключение на кратките почивки.

Кредит: PLoS Biology (2023) https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3002035  

Когато патернът се показва, това дови до повишаване на притока на кръв към зрителните центрове на мозъка, както се очаквало. Когато екранът потъмнее, притокът на кръв намалява, а притокът на CSF в мозъка се увеличава.

Техниката за сканиране на мозъка не може да покаже дали течността е напуснала през глимфатичните съдове, нито дали е имало намаляване на отпадните продукти в мозъка. Това са въпроси, които трябва да бъдат разгледани по-нататък, отбелязва Розарио де Натале. "Това отваря нова врата."

"Все още е отворен въпросът дали течността отива директно в мозъчната тъкан, или се плъзга в вентрикула. Но определено смятаме, че тя има ефект върху течността в останалата част на мозъка", заявява членът на екипа Стефани Уилямс (Stephanie Williams), също от Бостънския университет.

"Сега ни е много интересно да разберем ефекта от тези промени в потока на течностите и как той се преплита със здравето на мозъка", добавя Люис.

Справка: Neural activity induced by sensory stimulation can drive large-scale cerebrospinal fluid flow during wakefulness in humans
Stephanie D. Williams, Beverly Setzer, Nina E. Fultz, Zenia Valdiviezo, Nicole Tacugue, Zachary Diamandis, Laura D. Lewis
PLoS Biology Published: March 30, 2023
https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3002035 

Източник: The brain may flush out its waste products after a mental workout,  New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !