Неоткритите случаи са основен двигател на епидемията на COVID-19 в Китай според ново проучване

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 март 2020 в 00:31 4974 0

Кредит pixabay

Ново изследване предполага, че бързото разпространение на SARS-CoV-2, вирусът отговорен за заболяването COVID-19, е основно разпространен в Китай от хората с леки или отсъстващи симптоми, които продължават ежедневните си дейности без да знаят, че разпространяват заболяване. 

Проучването, публикувано в престижното издание Science, използва информация, основаваща се на документираните инфекции в Китай между 10 и 23 януари, както и след забраната за пътуване между 24 януари и 8 февруари, за да определят как несъзнателното предаване е повлияло на повишението на броя на случаите.

Моделът предполага, че 86% от всички заразени не са отчетени преди 23 януари, стойност, която съвпада с оценките, базирани на броя заразени чужденци, евакуирани от Ухан. Тези нерегистрирани случаи са по-малко заразни, около 55% от заразността на отчетените случаи според симулацията. Но останалите скрити заразени стават източник на почти 80% от диагностицираните случаи.

"Избухването на случаите на COVID-19 в Китай до голяма степен е предизвикано от хора с леки, ограничени или липсващи симптоми, които не са регистрирани", обяснява в изявление съавтора на изследването професор Джефри Шаман (Jeffrey Shaman) от Училище Мейлман към Университета Кълъмбия.

"В зависимост от тяхната заразност и брой, неотчетените случаи може да изложат много по-голяма част от населението на вируса, отколкото би се случило иначе. Ние откриваме, че за COVID-19 в Китай тези неоткрити инфектирани индивиди са многобройни и заразни. Тези несъзнателни предавания ще продължат да са голямо предизвикателство за спирането на разпространяването на заболяването по-нататък."

Учените предупреждават и за ограниченията на моделирането, тъй като се основава на "недокументирани инфекции", които по дефиниция не са съвсем ясни. Екипът посочва и че търсенето на помощ от пациентите и мерките за контрол от правителството се променят между двата периода, така че моделът опростява начинът, по който се разпространява заболяването. 

"По-голямото разпространение на информация за епидемията, повишената употреба на лични предпазни средства и ограничаването на пътуването помагат да се намали общата сила на заразата; въпреки това не е ясно дали това намаление ще е достатъчно, за да се спре напълно разпространението на вируса", добавя Шаман,

Спазването на социална дистанция и добрата хигиена (миенето на ръцете за 20 секунди със сапун и топла вода) са много важни стъпки в борбата с разпространението на вируса. 

Източник: IFLScience - “Stealth Transmission” Fueled The Rapid Spread Of COVID-19 In China, Study Suggests

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !