Как един пациент е заразил хиляди в Южна Корея

Ваня Милева Последна промяна на 17 март 2020 в 09:24 20258 0

Кредит:Reuters

Южна Корея обяви стотици нови случаи на коронавирус само за няколко дни.

Влиянието на случаите е съсредоточено около две основни групи от църква в град Тегу и близка болница.

Заради тези нови огнища в Южна Корея сборът от потвърдените случаи става много по-висок от където и да е другаде извън Китай.

За първи път вирусът е потвърден в страната на 20 януари, когато 35-годишна китайка, която лети от Ухан, Китай до международното летище Инчон, което обслужва Сеул, е изолирана при влизане в страната. През следващите четири седмици след случая Южна Корея успява да избегне сериозна епидемия като само 30 души се заразяват с вируса, въпреки многото контакти на китайката, които по-късно са потвърдени като болни и стотици повече хора, идентифицирани като контактни с болните пациенти.

Това се променя с появата на „Пациент 31.“

Не е ясно къде пациент 31 се е заразил с вируса, но в дните преди диагнозата си пътува до многолюдни места в град Тегу, както и в столицата Сеул. На 6 февруари тя попада в леко пътнотранспортно произшествие в Тегу и се преглежда в болница. Докато е в болницата, тя посещава служби в клона на Църквата на Исус Шин Чон Джи (Shincheonji Church of Jesus) в Тегу на 9 февруари и отново на 16 февруари.

Лекарите в болницата съобщават, че между тези посещения, на 15 февруари, са й предложили да бъде изследвана за коронавирус, тъй като има висока температура. Вместо това жената отишла на обяд с приятел в хотел. В интервю за местния вестник JoongAng Ilbo жената отрича, че лекарите са я посъветвали да бъде тествана. Тъй като симптомите й се влошават обаче, лекарите разказват, че за пореден път са я посъветвали да бъде тествана. На 17 февруари тя най-накрая отишла в друга болница за теста. На следващия ден здравните власти обявиха, че е 31-ият потвърден случай в страната. Само за броени дни тези цифри се повишават, след като стотици хора от църквата Шин Чон Джи и околните райони дават положителни резултати на теста.

Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията (KCDC) съобщават, че в събота са получили списък от 9 300 души, които са посещавали тези две църковни служби на Шин Чон Джи, около 1200 от които са се оплаквали от симптоми на грип. Сега са потвърдени стотици случаи.

Втори голям клъстер се появи в близката болница в Чонгдо, окръг, близък до Тегу. Властите разследват връзките между църквата в Тегу и погребалната служба в болницата, на която са присъствали редица членове на църквата от 31 януари до 2 февруари. Ако бъде потвърдено, това означава, че пациент 31 може да бъде свързан с двата клъстера. Между Тегу и окръг Чонгдо районите представляват около 80 процента от случаите в цялата страна.

Властите все още разследват как пациент 31 се е заразил с вируса, тъй като няма данни, че е пътувала в чужбина или по-рано известен контакт с други потвърдени случаи.

Случаи по клъстери от 2 март




Почти всички големи градове и провинции съобщават за инфекции. Въпреки това, Дегу, където се намира църквата, и в близост до Чонгдо, където се намира болницата, имат най-много случаи. Сеул, столичен район с повече от 25 милиона души, има само малка част.

Случаи по региони към 3 март

„Коронавирусът е по-заразен и бързо се разпространява в ранния стадий на епидемията, поради което са необходими превантивни мерки, като се има предвид възможността вирусът да се развие до разпространение в национален мащаб от отделна общност“, заяви министърът на здравеопазването Парк Ньон-Ху конференция.

„Вярваме, че следващата седмица до 10 дни ще бъде от решаващо значение за определяне докъде се е разпространил коронавирусът.“

Източници:

Корейски центрове за контрол и превенция на заболяванията (KCDC);

The Korean clusters, Reuters.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !