Никотинът не е основен причинител за заболяванията, свързани с пушенето

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 юли 2021 в 08:06 13187 0

Кредит Shutterstock

Един от най-големите здравни проблеми в световен мащаб е тютютнопушенето. По данни на СЗО над 8 милиона души умират годишно от заболявания, свързани с тютюнопушенето, като 1,2 милионa от тях са пасивни пушачи.

Тези проблеми се дължат в най-голяма степен на вредните и потенциално вредни вещества (ВПВВ), отделяни в цигарения дим при горенето на конвенционалните цигари. Никотинът е силно пристрастяващо вещество, което не е без риск, но на него погрешно се приписва основната вина за повечето заболявания, свързани с тютюнопушенето като сърдечно-съдови, онкологични и белодробни заболявания.

Въпреки че никотинът е добре известен компонент на тютюна и е пристрастяващ, той не е основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето.

Най-добрият избор за пушачите би бил пълен отказ от употребата на изделия, съдържащи тютюн и/или никотин. За непушачите е най-добре никога да не започват да пушат.

Намаляване на вредата от тютюнопушенето

Изображение: PMI

Никотинът, всъщност, играе важна роля в изследванията за намаляване на вредата от тютюна.

Въз основа на знанието, че никотинът е пристрастяващ, но не е основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето, учени задават въпроса дали има начин, по който може да се намали вредата от употребата на тютюневи изделия като се премахне горенето и цигарения дим?

Така започват разработките на продукти с никотин, но без горене, които имат за цел да намалят вредата за пълнолетните пушачи, които иначе биха продължили да пушат.

Такива продукти са снус (тютюн за орална употреба, широкоразпространен в Швеция), никотиновите дъвки и лепенки, както и устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари с никотинова течност. При всички тях горенето на тютюна е елиминирано, с което се премахва и цигарения дим.

Това са технологии, които нагряват истински тютюн, но до контролирана температура, по-ниска от горенето на конвенционалната цигара. При нагряването на тютюна се отделя аерозол, който съдържа никотин, като количеството на отделените ВПВВ е намалено до 95%.

Важно е да се отбележи, че бездимните продукти не са продукти без риск и са предназначени само за пълнолетни пушачи, които в противен случай биха продължили да пушат.

Повече за системите с нагряване на тютюн и принципа им на действие можете да научите тук.

Повече за никотина може да разберете в следното видео.

Материалът и всички прилежащи към него визии се публикуват с подкрепата на Филип Морис България.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !