Има ли разлика между горимите цигари и технологията за нагряване на тютюн и каква е тя?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 26 януари 2021 в 12:25 10355 0

Кредит PMI

Тютюнопушенето е един от сериозните здравни проблеми в световен мащаб. По данни на СЗО над 8 милиона души умират годишно от заболявания, свързани с тютюнопушенето, като 1,2 милионa от тях са пасивни пушачи. За съжаление покрай пушачите от вредния им навик страдат и околните, заради вредните вещества, които се отделят при горенето на една цигара.

В последните години технологиите за нагряване на тютюна, навлязоха сериозно на европейския и световния пазар. Но може би за някои потребители все още не е напълно ясно какво представляват те и има ли разлика между системите за нагряване на тютюна (СНТ) и конвенционалните цигари.

При запалването на една цигара тютюнът започва да гори и достига температури от над 600оС. При това горене веществата, съдържащи се в него, преминават процес на термична деструкция, наречен пиролиза, при който се образуват цигарен дим и пепел. В цигарения дим се съдържат повече от 7 000 вещества. В свой доклад от 2012 г. Агенцията по храните и лекарствата на САЩ FDA определя списък с 93 вредни или потенциално вредни вещества, съдържащи се в цигарения дим.

Освен това при горенето в цигарения дим се отделят катрани и фини твърди частици, които при вдишването полепват по вътрешната повърхност на белия дроб и с акумулирането си пречат на нормалната му функция. Вредата от натрупването на тези частици е с толкова големи и дълготрайни последствия, че са необходими години отказ от тютюнопушенето, за да се възстанови поне частично нормалното функциониране на белия дроб и рискът от развитие на заболяване да започне да намалява.

В системите за нагряване на тютюн също се използва истински тютюн, но за разлика от цигарите, тук няма изгаряне, а контролирано нагряване до по-ниски температури – до 350оС, при което се отделя аерозол – водна пара, която съдържа никотин и намалени концентрации от вредни и потенциално вредни вещества в сравнение с цигарения дим.

Аерозолът, отделен при употребата на системите за нагряване на тютюна, не съдържа твърди частици, тъй като няма горене и не се разпространява по същия начин, както цигарения дим във въздуха. 

Собствени изследвания (1), (2), (3) на Филип Морис Интернешънал за качеството на въздуха в затворени помещения доказват, че аерозолът, отделен при употреба на устройства за нагряване на тютюн, няма такова негативно въздействие, както цигареният дим. Освен това е доказано, че издишаният аерозол съдържа много малко вещества и то в много ниски концентрации, в сравнение с нормите за качество на въздуха, което означава, че при тези устройства влиянието върху пасивните потребители е минимално.

Важно е да се отбележи, че бездимните продукти не са продукти без риск и са предназначени само за пълнолетни пушачи, тъй като съдържат никотин, който води до пристрастяване, както и вредни и потенциално вредни вещества, намалени с до 95% в сравнение с цигарения дим.

Най-добрият вариант за всеки пушач е пълният отказ от употребата на изделия, съдържащи тютюн и никотин. СНТ не са предназначени за непълнолетни или непушачи. Те са предназначени единствено за пълнолетни пушачи, които в противен случай биха продължили да пушат. 

Материалът и анкетата са публикувани с подкрепата на Филип Морис България.

1 https://www.pmiscience.com/library/publication/air-quality-assessment-of-the-tobacco-heating-system-2.2-under-simulated-residential-conditions 
2 https://www.pmiscience.com/resources/docs/default-source/Poster2018/air-quality-assessment-during-indoor-use-of-the-tobacco-heating-system-ths-2-2.pdf?sfvrsn=b93dc506_0  
3 https://aaqr.org/articles/aaqr-19-11-oa-0604 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !