Ново тълкуване на влиянието на кръвната група върху човешкото здраве

Ваня Милева Последна промяна на 29 януари 2024 в 00:00 3959 0

Изследователи наскоро откриха 45-тата кръвна група.

Кредит Pexels / Public Domain Certification

Изследователи наскоро откриха 45-тата кръвна група.

Вече знаем, че има поне 45 различни кръвни групи и че вашата кръвна група може да повлияе на риска от заболявания - от малария до рак.

През 2023 г. в списание Blood е публикувана статия, която слага край на една загадка, продължила четири десетилетия. В нея подробно се описва съществуването на нова кръвна група, предложена за първи път през 80-те години на миналия век, която към днешна дата е 45-та.

Това откритие се ражда от трагедия. Едно бебе умира внезапно малко след раждането си. Впоследствие е установено, че майката е имала кръвна група, която никога преди това не е била идентифицирана, докато бебето е наследило тази на баща си. Двете кръвни групи си взаимодействат по рядък начин, който води до фатална възпалителна реакция.

Това отразява дългогодишна загадка на човешкото тяло - колко кръвни групи има в действителност и как тази част от физиологията ни ще се развива в бъдеще. Напоследък е постигнат напредък: по-добре разбраните разлики в кръвта помагат за по-безопасното кръвопреливане и дори започват да разкриват как кръвната група влияе на човешкото здраве.

Колко са кръвните групи?

Кръвните групи се различават по това какви антигени са прикрепени към червените кръвни клетки и какви антитела има в заобикалящата ги плазма. Четирите най-разпространени кръвни групи са А, В, О и АВ, които се отнасят до комбинации от антигени и антитела, но ако се вникне малко по-дълбоко, ще се открие изумителна сложност. Понастоящем 45-те кръвни групи представят повече от 390 различни антигени и антитела, като непрекъснато се правят нови открития.

Четирите най-разпространени кръвни групи са А, В, О и АВ. Схема: bgchaos

Това разнообразие се дължи на непрекъснатата битка между хората и патогените около нас, които се стремят да се закрепят за червените ни кръвни телца и да нахлуят в тялото ни. Смята се, че много от тези разлики се дължат именно на паразитите от род Plasmodium, които причиняват малария.

Никол Торнтън (Nicole Thornton) от NHS Blood and Transplant, която се грижи за кръводаряването в Англия, обръща внимание на антигена Дъфи (Duffy), който може да се използва като входна врата от паразитите плазмодии, което означава, че хората, които са еволюирали с отрицателна кръвна група Дъфи, са относително устойчиви на малария.

"Кръвна група О също има огромно предимство срещу животозастрашаваща малария", посочва Торнтън.

Влияе ли кръвната група на личността?

Съобщават се и за други връзки между кръвната група и здравето, включително още по-недостоверни твърдения, че кръвната група влияе и на личността и на поведението.

Но противно на това, което може би сте чували, кръвната  група не влияе на сексуалните ви способности, нито пък има сериозни доказателства, че има връзка с личността.

Твърденията, че трябва да се ядат определени храни в зависимост от кръвната група, също не са потвърдени.

Има много повече кръвни групи, отколкото си мислим. Илюстрация, създадена с помощта на AI Dream от НаукаOFFNews

Въпреки това има няколко проучвания, които сочат, че хората без кръвна група О са изложени на 12% по-висок риск от сърдечни заболявания, вероятно поради фактори, влияещи върху съсирването на кръвта.

Смята се, че хората с кръвна група А са по-податливи на рак на стомаха, може би защото бактериите Heliobacter pylori, които предизвикват това заболяване, по-лесно се захващат за лигавицата на стомаха. По същия начин хората с кръвна група О изглежда са по-защитени от рак на стомаха и панкреаса. Несъмнено с времето ще бъдат открити и други връзки.

С намаляването на разходите за генетичен анализ скоро ще бъде възможно всеки да получи профил на кръвната си група и да го съхранява в мобилния си телефон, прогнозира Кони Уестхоф (Connie Westhoff) от Кръвния център в Ню Йорк.

"Това е следващата перспектива за кръвопреливането", заявява Уестхоф. "Има 11 или 12 различни антигена, които е най-вероятно да доведат до негативен резултат при кръвопреливане, така че хората ще могат да бъдат точно подбирани спрямо тях."

Но усъвършенстването на тези познания неизбежно ще продължи. "Винаги ще откриваме нови кръвни групи, защото хората еволюират и се променят", обяснява Торнтън. "Като вид, да бъдем различни и да имаме разнообразие е безусловно важно за нашето оцеляване."

Справка: Missense mutations in PIEZO1, which encodes the Piezo1 mechanosensor protein, define Er red blood cell antigens; Vanja Karamatic Crew, Louise A. Tilley, Timothy J. Satchwell, Samah A. AlSubhi, Benjamin Jones, Frances A. Spring, Piers J. Walser, Catarina Martins Freire, Nicoletta Murciano, Maria Giustina Rotordam, Svenja J. Woestmann, Marwa Hamed, Reem Alradwan, Mouza AlKhrousey, Ian Skidmore, Sarah Lewis, Shimon Hussain, Jane Jackson, Tom Latham, Mark D. Kilby, William Lester, Nadine Becker, Markus Rapedius, Ashley M. Toye, Nicole M. Thornton; Blood (2023) 141 (2): 135–146. https://doi.org/10.1182/blood.2022016504 

ИзточникA new understanding of how your blood type influences your health,  New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !