Първото хапче за тежка алопеция е одобрено от FDA (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 16 юни 2022 в 07:30 7625 0

алопеция ареата

Кредит Wikimedia Commons

Алопеция ареата.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри първото обещаващо решение, което може да помогне на хората с алопеция да се отърват от болестта. Съобщението е направено след поредица от опити върху лекарство, първоначално предназначено за борба със симптомите на артрит.

Одобрението на здравната агенция подкрепя използването на хапчето, наречено барицитиниб, за лечение на тежки видове алопеция ареата. Лекарството е първият в историята системен разтвор, предлаган от FDA срещу рисковете от заболяването.

Лекарството за алопеция ще бъде премано от пациентите в дневни дози, подход, наблюдаван като най-ефективен и в трите фази на изпитването.

Барицитиниб е лекарство, разработено за лечение на пациенти, засегнати от ревматоиден артрит. През последните години съединението привлече вниманието на медицинските изследователи за изследвания дали би било ефективно за борба с други автоимунни заболявания като алопеция ареата (Alopecia areata).

Алопеция ареата е автоимунно заболяване

Състоянието засяга 0,1%-0,2% от населението и е по-често при жените. Един от най-разпознаваемите симптоми на заболяването са видимите петна по главата, причинени от масивен косопад.

Алопеция ареата се среща при хора, които иначе са здрави и нямат други кожни заболявания. Най-често се появява в ранна детска възраст, късна тийнейджърска възраст или млада възраст, но може да се случи и на всяка възраст. Пациентите с алопеция ареата имат малко по-висока честота на състояния, свързани с имунната система, като астма, алергии, атопичен дерматит и хипотиреоидизъм.

При алопеция ареата, косменият фоликул се атакува от имунната система. Т-клетките се струпват в корените, убивайки фоликула. Това води до падане на косата и оплешивяване на части от главата. Кредит: Wikimedia Commons

Алопеция ареата е системно автоимунно заболяване, при което организмът атакува собствените си космени фоликули и потиска или спира растежа на косата. Например Т-клетъчните лимфоцити се струпват около засегнатите фоликули, причинявайки възпаление и последваща загуба на коса. Смята се, че космените фоликули в нормално състояние са защитени от имунната система, явление, наречено имунна привилегия. Нарушение в това състояние на имунната привилегия се счита за причина за алопеция ареата. 

Барицитиниб

Преди откриването на ефикасността на барицитиниб за лечение на алопеция, липсваха решения срещу симптомите на заболяването.

Откриването на способността на барицитиниб срещу алопецията се дължи на наблюдения, разкриващи прецизността на съединението при прекъсване на сигналните пътища, участващи в увреждането на космените фоликули.

Изпитванията на Фаза 3 включват приблизително 1200 участници. Според констатациите при около една трета от хората с тежки симптоми на алопеция е наблюдават повторен растеж на косата слер прием на медикамента.

Авторите на проучването установяват, че лечението работи най-добре, когато субектите приемат четири милиграма барицитиниб дневно. Отделна група (около една пета), които приемат хапчета от два милиграма, също имат подобрение.

Olumiant на на компанията Eli Lilly скоро ще бъде достъпен

Барицитинибът ще се продава публично под търговската марка Olumiant. Експерти ще ръководят разпространението на лекарството от фармацевтичната фирма Eli Lilly.

FDA гарантира, че първото систематично лекарство за алопеция е ефективно и безопасно. Освен това, лечението може да работи върху всяка част от цялото човешко тяло, а не само върху определени места. Предписването на лекарството ще варира в зависимост от отговора на лечението на пациента и тежестта на заболяването.

Olumiant е категоризиран като инхибитор на Янус киназа (JAK) за ревматоиден артрит и действа чрез блокиране на различни ензими. Съединението би действало само и не се препоръчва да се прилага с други лекарства от същия тип.

Страничните ефекти на лекарството включват главоболие, повишаване на теглото, инфекции на дихателните пътища и акне. Около 2,2% от всички участници отпадат от клиничните изпитвания поради тези странични ефекти по време на програмата, съобщава New Atlas.

Справка: Two Phase 3 Trials of Baricitinib for Alopecia Areata
Brett King, M.D., Ph.D., Manabu Ohyama, M.D., Ph.D., Ohsang Kwon, M.D., Ph.D., Abraham Zlotogorski, M.D., Justin Ko, M.D., Natasha A. Mesinkovska, M.D., Ph.D., Maria Hordinsky, M.D., Yves Dutronc, M.D., Wen-Shuo Wu, M.D., Jill McCollam, Pharm.D., Chiara Chiasserini, Sc.D., Guanglei Yu, Ph.D., et al., for the BRAVE-AA Investigators*
May 5, 2022; N Engl J Med 2022; 386:1687-1699
DOI: 10.1056/NEJMoa2110343

Източник:

FDA Approves First Systemic Treatment for Alopecia Areata, FDA

FDA approves first-of-a-kind hair loss drug for severe alopecia, New Atlas

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !