Пиенето на кафе може да помогне да се избегне хронично чернодробно заболяване

Ваня Милева Последна промяна на 25 юни 2021 в 00:00 6537 0

Кредит Pxhere

Хората, които редовно пият кафе, имат намален риск от развитие на хронично чернодробно заболяване. Типът кафе няма значение, тъй като употребата на кофеиновото и безкофеиновото кафе изглежда има една и съща полза.

Оливър Кенеди (Oliver Kennedy) от Университета в Саутхемптън, Великобритания и колегите му анализират данни от 384 818 човека, употребяващи кафе и 109 767 души, които изобщо не пият кафе.

Тези лица са наблюдавани в продължение на среден период от 10,7 години за състоянието на черния им дроб, включително хронично чернодробно заболяване, стеатоза (мастна чернодробна болест) и смърт от хронично чернодробно заболяване - от които 3600, 5439 и 301 случая, съответно.

„Като цяло кафето изглежда полезно за повечето случаи. Не е само за хронично чернодробно заболяване, но и за други заболявания, като хронично бъбречно заболяване и някои видове рак“, коментира Кенеди.

„Никой не знае точно кои съединения са отговорни за потенциалния защитен ефект срещу хронично чернодробно заболяване. Нашите открития, че всички видове кафе защитават, показват, че може да действа комбинация от съединения".

Участниците, които пият кафе, са консумирали средно по две чаши безкофеиново, разтворимо или мляно кафе всеки ден. Те са с 21% по-нисък риск от развитие на хронично чернодробно заболяване и с 20% по-нисък риск от стеатоза, отколкото другите участници, които изобщо не пият кафе. Те също така имат 49% по-малка вероятност да умрат от хронично чернодробно заболяване.

„Мисля, че е необходимо да се установи колко чаши кафе е необходимо да се пият на ден“, коментира Лудовико Абенаволи (Ludovico Abenavoli) от Университета Magna Græcia ​​в Катандзаро, Италия. Клиничните изпитвания могат да дадат такива отговори според казва Абенаволи.

Справка: BMC Public Health , DOI: 10.1186 / s12889-021-10991-7

Източник: Drinking coffee or decaf may help avoid chronic liver disease, newscientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !