Има ли наркотик по-безопасен от кафето?

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 април 2017 в 09:00 30324 1

Кредит The Tab

Ако хирурзите вземат психоактивни вещества, за да подобрят кондицията си, това може да е по-безопасно, отколкото да пият големи количества кафе.

Това твърди проучване, публикувано в British Journal of Pharmacology, цитирано от IBTimes, което изследва ефектите на препарата модафинил - в Списък IV на наркотиците по реда на американския Закон за контрол на наркотични вещества. 

Модафинилът помага на хората да останат будни за над 40 часа с пълния си умствен капацитет с малко странични ефекти, според изследване на DARPA.

Все по-голям брой здрави хора, незаконно или не, употребяват психоактивни вещества, но много малко се знае за техните ефекти при продължителен прием. Сега едно ново проучване се опита да установи дали ползата от приемането на такива лекарства надвишава рисковете от употребата им.

Хората, които използват психоактивни вещества, не са само стереотипните наркомани​, както мнозина биха предположили. Те варират от хирурзи, които вземат такива препарати, за да изострят вниманието си, до "психонавти", търсещи приключения във вътрешния си мир, пишат авторите на проучването.

"Изключително бързо се увеличи използването на тези средства при младите хора", заяви авторът на изследването Барбара Сахакян (Barbara Sahakian) от Университета в Кеймбридж пред IBTimes. "Това е истински феномен".

Това променя общественото мнение какво е и какво не е социално приемливо. Много от психоактивните вещества със сигурност са високо рискови - опиоидната епидемия в САЩ повлия катастрофално върху много семейства и все още се разраства. Едно скорошно проучване установи, че употребата на хероин в САЩ се увеличи пет пъти за едно десетилетие.

Но някои от най-осезаемите ползи от някои други психоактивни вещества са подкрепени от значителен брой научни доказателства.

"Има широк спектър изследвания върху "интелигентните наркотици" като модафинил, например", разказва Сахакян. "Британската медицинска асоциация заяви, че има ефект на подобряване на когнитивните функции при здрави хора. Така че някои препарати имат добра доказателствена база за използването им".

Но повечето от тези проучвания са краткосрочни и дългосрочните ефекти все още не са известни. Предвид широкото им разпространение и лесна достъпност онлайн, това е проблем.

"Ние можем да направим краткосрочни проучвания, в които има двойно-сляп контрол с плацебо. Но това са еднократни изследвания", заяви тя. "Трудно е да се получи разрешение за по-дългосрочни проучвания, за да се наблюдава редовното третиране с тези лекарства".


Сахакян наскоро направи предложение да се направи по-дългосрочно проучване на ефектите на модафинила, но бе отхвърлено​ от Комисията по етика при разглеждането​ на предложението. Тя и нейните колеги искат да проучат дали модафинилът може да се окаже най-сигурното средство за хирурзите​, които трябва да работят дълги работни смени и през нощта. То помага да останат будни за над 40 часа с пълния си умствен капацитет с малко странични ефекти.

А 24 часа без сън са достатъчни при повечето хора, за да се намали до половината от нормалния им умствен капацитет.

"Това може да бъде по-добро, усилващо когнитивните способности средство за поддържане на хората будни за по-дълго без някои от страничните ефекти на кофеина. Хирурзите​ често пият много кафе, за да останат будни и поемат много кофеин, но могат да получат тремор на ръцете или главоболие или други неприятни странични ефекти".

Модафинилът се предлага в повече от 20 страни и се продава под търговското наименование PROVIGIL в САЩ, Великобритания, Ирландия, Италия, Южна Корея, Белгия и Люксембург. Модафинилът се предлага в други страни под имената, ALERTEC, MODIODAL, MODASOMIL, MODAVIGIL и VIGIL.

Модафинилът е посочен в Списък IV на наркотиците по реда на американския Закон за контрол на наркотични вещества. Наркотиците от Списък IV като клас имат по-нисък потенциал за злоупотреба от наркотиците, посочени в Списък II или III. Други примери от наркотичния Списък IV включват Ambien, Xanax и Ativan. Примери на наркотици от Списък II са морфин, метадон и метилфенидат (Ritalin). Примери на наркотици от Списък III са анаболни стероиди, кодеин и някои барбитурати.

Към препарата Модафинил имат интерес, не само хирурзите, но и ученици, студенти, военни.

Освен по-дългосрочни проучвания, липсат данни за ефектите на много от по-новите психоактивни вещества, понякога известни като законни дроги.

"Хората купуват тези лекарства по интернет, което ме притеснява много", заяви Сахакян. "Те не се консултират с лекарите, за да разберат дали е безопасно за тях, например, ако имат високо кръвно налягане или ако приемат други лекарства. Би било добре, ако хората могат да направят това по безопасен начин".

Трябва да има както по-дългосрочни проучвания, така и повече обществен дебат относно наличността, ползите и рисковете от психоактивните​ вещества, заяви Сахакян.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!