Психеделичните препарати тласкат мозъка до невиждани състояния

Антония Петрова Последна промяна на 20 април 2017 в 14:01 19885 1

Източник: Beckley/Imperial Research Foundation

Измерване на невронната активност разкрива, че психеделичните медикаменти действително променят състоянието на мозъка, като създават различен вид съзнание.

Те биха помогнали при лечението на хора с депресия в много по-голяма степен от обичайните лекарства, смятат учените от Университета в Съсекс и Imperial College London.

Учените са наблюдавали редица полезни свойства при употребата на LSD, кетамин, псилоцибин и аяхуаска - отвара, използвана в Южна Америка по време на религиозни ритуали.

Проучването, което дава първите доказателства за отваряне на съзнанието под влияние на тези медикаменти, е публикувано в списание Nature.

Източник: Suresh Muthukumaraswamy

"Наблюдаваме увеличение на разнообразието от сигнали от мозъка. Той става по-усложнен в своята активност", коментира проф. Анил Сет (Anil Seth) от Университета в Съсекс пред New Scientist. Той прави заключенията си чрез реанализиране на събрани вече данни от други изследователи от Imperial College London. 

Робин Кархарт-Харис (Robin Carhart-Harris) и неговите колеги от Imperial College London преди това са наблюдавали мозъчната активност на 19 доброволци, приели кетамин, 15 на LSD и 14 под влияние на псилоцибин - халюциногенна съставка във вълшебните гъби. Екипът на Кархарт-Харис използва набор от сензори, прикачени към черепа, за да измери магнитните полета, произведени от невроните на доброволците, и да ги сравни с показателите им когато са приели само плацебо.

Досегашните изследвания са показвали, че будните хора имат по-разнообразни модели на мозъчна активност от заспалите хора. Екипът на Сет открива, че хората, поели психеделични наркотици показват дори още по-голяма активност - най-високото измерено ниво досега.

Тези модели на високо разнообразие съвпадат с наблюдаваното при доброволците "унищожаване на егото" - усещане, че границите между личността и света се замъгляват. Степента на разнообразие също така се свързва и с по-ярките преживявания.

Източник: Suresh Muthukumaraswamy


"Според мен тук има голям потенциал. Ако внезапно започнете да виждате нещата по различен начин, това може да ви даде перспектива, че съществуващите антидепресанти не могат да се справят, защото работят по рутинен начин в будно състояние", смята Сет.

Изследването може да помогне в разбирането на това как невралната активност си кореспондира с различните нива на съзнанието. Друга надежда е, че като се разбере по какъв начин хората реагират на този вид вещества, лекарите ще могат по-точно да предсказват кои пациенти ще се повлияят от приемане на психеделичен медикамент за лечение на ментално разстройство като депресията.

"Доказателствата ясно показват, че има клинична ефективност от тези медикаменти. Може да успеем да измерим ефектите от LSD по индивидуален начин, за да предскажем по какъв начин някой може да отговори на него като лечение", заключава Анил Сет.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!