Приемът на калций всъщност не намалява фрактурите при възрастните хора

Наука OFFNews Последна промяна на 01 октомври 2015 в 10:00 6697 3

Кредит www.vitamindcouncil.org

Калцият от години е определян като минерал, подсилващ костите, но последните две проучвания проведени в Нова Зеландия показват, че консумацията на големи количества калций може би няма този ефект, който се предполагаше.

И двете изследвания, публикувани на 29 септември в списание BMJ, разглеждат ефектите от приема на калций върху костната плътност и риска от фрактури при възрастни над 50 годишна възраст.

В първия доклад, учените анализирали резултатите от 59 предишни рандомизирани клинични изпитвания с калций, включващи повече от 12 000 души. Учените установили, че увеличването на приема на калций - посредством специфична диета или с добавки - повишило плътността на минералната обвивка на костите с до 2%. Въпреки това, те заключили, че това повишение не е достатъчно, за да понижи забележимо риска от фрактури.

При втория доклад, учените разгледали повече от 40 изследвания свързани с диетата при хора и не открили връзка между количеството калций, което хората консумирали и риска от фрактура. Консумацията на повече калций изглежда нито повишава, нито понижава този риск. Изследователите също разгледали 26 рандомизирани изпитвания на калциеви добавки и въпреки, че установили леко понижение в риска от фрактура при хората употребяващи тези добавки, учените заявили предпазливо, че доказателствата за това са "слаби и неубедителни".

Това не са и първите изследвания, предполагащи, че консумацията на допълнителен калций може би не подобрява значително здравето на костите. Доклад от 2013 г. от Щатската Preventive Services Task Force демонстрира липса на каквито и да е доказателства, че поемането на минерала заедно с витамин D (който подпомага абсорбцията на калций) понижава риска от фрактури при здрави жени след менопауза.

От друга страна поемането на прекалено голямо количество калций може да има странични ефекти, включително образуване на камъни в бъбреците.

Освен това, през 2011 г. Институтът по медицина в САЩ оповестява доклад, според който повечето американци поемат достатъчно калций от диетата си, въпреки че изследователите отбелязват, че някои възрастни хора не поемат достатъчно от този минерал.

Преди 25 години е било публикувано изследване, "което заключава, че тезата, че калциевите добавки предотвратяват счупвания не се потвърждава от наличните доказателства," пише Карл Микаелсън (Karl Michaëlsson), професор по епидемиология в университета в Упсала, Швеция в бележката на редактора към двете изследвания в рамките на тогавашния брой на списанието. Това твърдение все още е вярно, предвид откритията на настоящите две изследвания, смята той

Бъдещите изследвания може да се насочат към ефекта от приема на калций при хора с различни нива на витамин D, но наличните в момента данни ни дават силен сигнал, че калциевите добавки с или без витамин D, не предпазват възрастните хора от счупвания като цяло," твърди Микаелсън. "Тежестта на доказателствата срещу масовото предписване на такива медикаменти при възрастни хора вече не е за пренебрегване и определено е време да се преосмислят тези съмнителни препоръки."

Източник: Live Sciences

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.10 2015 в 12:39

Може да се направят. Има бодибилдъри на 80г. и се справят, има и скомърцани хора на 40г.

01.10 2015 в 13:57

За съжаление срещу ЕГН-то малко работи могат да се направят.