Растителни гъбички заразяват човек в първия докладван случай от този вид

Ваня Милева Последна промяна на 04 април 2023 в 09:01 7937 0

гъбичката Chondrostereum purpureum

Кредит Strobilomyces/Wikimedia Commons/CC-BY-SA-3.0

Плодното тяло на гъбичката Chondrostereum purpureum расте на мъртво дърво.

Болестта сребърен лист е проклятие за различни дървета и храстовидни растения - от круши до рози и рододендрони. Инфектирайки листата и клоните им, гъбата Chondrostereum purpureum може да бъде фатална за растението, ако не се лекува бързо.

Гъбичната болест никога не е била считана за проблем за хората.

Първият докладван случай от този вид обаче е налице - 61-годишен индийски миколог изглежда се е заразил с доста сериозен случай на болестта сребърен лист в собственото си гърло. Това е рядък пример за патоген, който изглежда прави огромен скок през цели царства в дървото на живота.

Наскоро публикуван казус описва пациент от мъжки пол в източния регион на Индия, постъпил в медицински център с кашлица и дрезгав глас, умора и затруднено преглъщане. Рентгеновото сканиране на врата му разкрива пълен с гной абсцес до трахеята му.

Лабораторните тестове не успяват да открият опасни бактерии, но специална техника за оцветяване на гъбички разкрива наличието на дълги, подобни на корени нишки, наречени хифи.

Гъбичните заболявания не са необичайни при хората, въпреки че от милионите известни видове само няколкостотин са в състояние да ни причинят особени увреждания. Трихофитията и кандидозата обикновено се установяват във влажни участъци от кожата ни, което е дразнещо.

Понякога, особено при хора с компрометирана имунна система, гъбичките, които обикновено се хранят с гниеща растителност, като видовете Aspergillus, могат да заразят по-вътрешни части на организма.

Тази конкретна инфекция обаче не изглежда като никоя от изброените, което кара медицинските специалисти да потърсят съвет от референтен и изследователски център на Световната здравна организация, който идентифицира малко вероятния заподозрян от неговата ДНК.

Сребърнолистна гъба (Chondrostereus purpureum). Кредит: Evelyn Simak/Geograph (CC BY-SA 2.0)

Въпреки че самият пациент е миколог, той не може да си спомни да е работил наскоро с този конкретен вид. Работата му на терен е довела до контакт с разлагащ се материал и други растителни гъби, което потенциално обяснява източника на инфекцията му.

За да могат патогени от всякакъв вид да се загнездят в гостоприемника и да започнат да се репликират, те се нуждаят от правилните инструменти. Те не само се нуждаят от средство за осигуряване на правилните хранителни вещества, но и от няколко трика, за да се справят с това, което по същество е враждебна среда, която се стреми да ги разкъса с всякакви химически оръжия и имунни клетки-убийци.

Това прави изключително рядко гъба, адаптирана да прокарва хифите си през листата и стъблата, да успее да направи същото вътре в нашата плът.

Фактът, че пациентът в този случай изглежда има напълно функционираща имунна система, без индикации, че е на имуносупресори или има ХИВ, диабет или някакъв вид хронично заболяване, го прави още по-объркващ.

„Човешките патогени от различни царства и техните потенциални растителни резервоари имат важно значение за появата на инфекциозни заболявания“, пишат авторите на изследването в своя доклад.

Докато бактериалните видове супербактерии и новите вируси, възникващи от животински популации, редовно привличат вниманието ни, рядко обръщаме внимание на болестите по растенията сред нас.

Макар и изключително рядко, фактът, че очевидно може да се случи, го прави област, която заслужава внимание. Особено значителен риск представляват гъбичките – приликите в биохимията на гъбичките и животните правят проектирането на подходящи ваксини и терапии, които могат да предотвратят или управляват инфекцията, много трудно.

За щастие в този случай редовният дренаж на язвата с двумесечен прием на обикновен противогъбичен агент е ефективен. След две години прегледи пациентът все още е добре, без признаци на повторна инфекция.

Малко вероятно е някога да разберем защо такава случайна инфекция се е вкоренила и остава неизвестно дали ще я видим отново.

Справка: 

Paratracheal abscess by plant fungus Chondrostereum purpureum- first case report of human infection,
Soma Dutta, Ujjwayini Ray,
Medical Mycology Case Reports, Volume 40, 2023, Pages 30-32,
ISSN 2211-7539, https://doi.org/10.1016/j.mmcr.2023.03.001.

Източник: Plant Fungus Infects Human in First Reported Case of Its Kind, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !