Разболява ли ни късното хранене

Късното хранене е свързано с нарушен глюкозен метаболизъм

Ваня Милева Последна промяна на 10 юли 2025 в 00:00 91 0

Кредит eBioMedicine (2025). DOI: 10.1016/j.ebiom.2025.105737

Самият прием на храна действа като важен таймер, който синхронизира вътрешните ни часовници. Отделянето на времето за хранене от естествения ритъм на светлината и тъмнината, например при работа през нощта, може да доведе до нарушение на вътрешния часовник и негативни метаболитни промени.

Нашите метаболитни процеси се различават в зависимост от времето на деня и много от тях са по-активни сутрин, отколкото вечер. Въпреки че има вече проучвания, които показват, че храненето късно през деня е свързано с повишен риск от затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания, малко се знае за това как времето, в което се храним, влияе върху метаболизма на глюкозата и до каква степен това е генетично дефинирано.

Екип от Германския институт по човешко хранене Потсдам-Ребрюке (DIfE) наскоро проучи това, използвайки данни от кохорта близнаци от 2009-2010 г. Статията им е публикувана в списание eBioMedicine.

Циркадната система е йерархично структурирана 24-часова система за контрол на времето в организма, която регулира поведението и метаболизма чрез централен часовник в мозъка и периферни часовници в органи като черния дроб или панкреаса.

В резултат на това метаболитните ни процеси се различават в зависимост от времето, когато се храним, което води до дневни колебания в глюкозния метаболизъм и освобождаване на хормони след хранене.

Самият прием на храна действа като важен таймер, който синхронизира вътрешните ни часовници. Отделянето на времето за хранене от естествения ритъм на светлината и тъмнината, например при работа през нощта, може да доведе до нарушение на вътрешния часовник и негативни метаболитни промени.

Може ли да ни разболее късното хранене?

Предишни проучвания показват, че храненето късно през нощта е свързано с повишен риск от затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

Малко се знае обаче за това как точно времето на прием на храна взаимодейства с индивидуалния циркаден ритъм и по този начин влияе върху глюкозния метаболизъм и риска от диабет.

Също така не е ясно кои механизми определят индивидуалното хранително поведение, тъй като то зависи от взаимодействието на културни, лични, физиологични и генетични фактори.

Циркадното време на хранене

Когато някой се храни през деня, във връзка с индивидуалния биологичен дневен ритъм се измерва като интервал между времето за хранене и средата на съня. Средата на съня описва времето, което се намира точно по средата между заспиването и събуждането. Тя е мярка за хронотипа – с други думи, дали някой е ранобуден или нощна птица.

Нутригеномно проучване при близнаци (NUGAT)

Проучването NUGAT, инициирано и разработено от проф. Андреас Ф. Х. Пфайфер, е проведено от 2009 до 2010 г. в Германския институт по човешко хранене Потсдам-Ребрюке (DIfE). Двойките еднояйчни и двуяйчни близнаци са били набрани или от регистър на близнаци (HealthTwiSt, Берлин, Германия), или чрез публични обяви. 92-мата участници (46 двойки близнаци) са преминали през две хранителни интервенции, които обаче не са били от значение за резултатите от проучването, показани тук.

Участниците са преминали през подробно метаболитно фенотипизиране, което е включвало физически преглед, медицинска анамнеза, антропометрични измервания и тест за глюкозен толеранс. Индивидуалният хронотип е определен чрез въпросник.

Освен това, всички 92 участници в теста са попълнили собственоръчно дневници за хранене, в които са отбелязвали началото и края на всяко хранене, както и количеството и вида на консумираната храна в продължение на пет последователни дни. Това включвало три работни дни и два почивни дни, за да отрази хранителните навици на двойките близнаци.

Справка: Janna Vahlhaus et al, Later eating timing in relation to an individual internal clock is associated with lower insulin sensitivity and affected by genetic factors, eBioMedicine (2025). DOI: 10.1016/j.ebiom.2025.105737

Източник: Late eating is associated with impaired glucose metabolism, Deutsches Zentrum fuer Diabetesforschung DZD

    Най-важното
    Всички новини