Редът на симптомите на COVID-19 зависи от варианта

Ваня Милева Последна промяна на 22 декември 2021 в 07:53 10268 0

Най-вероятната ред на симптомите, които пациенти с COVID-19 изпитват, е различен за различните варианти на вируса според ново проучване, публикувано на 16 декември 2021 в PLoS Computational Biology от Питър Кун (Peter Kuhn) от Университета на Южна Калифорния и колегите му.

Делта вариантът може се разпространява по-бързо, защото първият симптом е кашлицата.

В началото на 2020 г. изследователите разработиха математически модел, предвиждащ реда на симптомите на COVID-19 въз основа на данни от първоначалното огнище в Китай. В новата работа те проверяват дали редът на симптомите варира при пациенти от различни географски региони или с различни характеристики на пациента. Иизследователите използват подхода си за моделиране, за да предскажат реда на симптомите в набор от 373 883 случая в САЩ между януари и май 2020 г.

Изненадващо, най-вероятният ред на симптомите се различава между първоначалното огнище в Китай – където високата температура най-често предхожда кашлицата, а гаденето/повръщането е често срещан трети симптом – и сегашното разпространение в САЩ, където кашлицата най-вероятно е първият симптом, а диарията е по-честият трети симптом. Чрез анализиране на допълнителни данни от Бразилия, Хонконг и Япония, екипът показва, че различният ред на симптомите е свързан не с географския регион, времето или характеристиките на пациента, а с варианта на SARS-CoV-2. Наличието на варианта Делта (с мутация D614G) е свързан с по-голяма вероятност кашлицата да бъде първият симптом на COVID-19, който пациентите изпитват в изследваните райони в САЩ. Когато Япония преминава от оригиналния референтен щам на Ухан към варианта  Делта, редът на симптомите също се променя. Повишеното предаване на Делта варианта може да е свързано с реда на симптомите, предполагат авторите.

„Тези открития показват, че редът на симптомите може да се промени с мутация при вирусно заболяване и повишават възможността вариантът [Делта] с мутация D614G да е по-предаваем, тъй като заразените хора е по-вероятно да кашлят на публично място, преди да станат неработоспособни с треска“, отбелязват авторите.

Какви са симптомите за  варианта Омикрон?

Ранните данни показват, че за повечето хора, поне за ваксинираните срещу Covid, омикронът изглежда води до леко заболяване, което може да наподобява обикновена настинка, друга форма на коронавирус. Редът на симптомите за Омикрон са:

  1. Кашлица
  2. Умора, отпадналост
  3. Запушване на носа и хрема

За разлика от предишните варианти, загубата на вкус и обоняние са редки. Но експертите предупреждават, че тези симптоми се основават на ранни доклади за случаи на Омикрон, а не на научни изследвания.

Справка: “Modeling the onset of symptoms of COVID-19: Effects of SARS-CoV-2 variant” by Joseph R. Larsen, Margaret R. Martin, John D. Martin, James B. Hicks and Peter Kuhn, 16 December 2021, PLOS Computational Biology.
DOI: 10.1371/journal.pcbi.1009629

Източник: 

Your Likely Order of COVID-19 Symptoms Depends on the Variant, SciTechDaily

Omicron symptoms: What we know about illness caused by the new variant, NBCNews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !