РНК ваксина срещу рак преминава успешно клинично изпитване

Ваня Милева Последна промяна на 15 декември 2022 в 00:01 2129 0

Първите успехи на компанията Moderna са свързани с лекарства за Covid-19, последвани от работа по лечение на други заболявания. Кредит: Flickr (CC BY 2.0)

Компанията Moderna обяви предварителни резултати от фаза II на клинично изпитване на РНК ваксина срещу меланом. Проучване със сто и петдесет болни доброволци показва, че новото лекарство увеличава шансовете за излекуване на агресивен рак на кожата с почти 50 %.

Меланомите представляват около 1% от всички ракови заболявания на кожата, но причиняват по-голямата част от смъртните случаи от рак на кожата. Изчислено е, че през 2022 г. ще бъдат диагностицирани около 100 000 нови меланоми и повече от 7 600 души ще умрат от меланом, по данни на Американското онкологично дружество.

Ваксините, базирани на матричната РНК (mRNA) на причинителя, са сравнително нова технология. Първите успехи на компанията са свързани с лекарства за Covid-19, последвани от работа по лечение на други заболявания, включително малария. Сега един от водещите производители на такива лекарства, Moderna, обяви предварителни резултати от фаза II на клинични изпитвания на персонализирана РНК ваксина срещу меланом - един от най-опасните видове рак в света.

Такива препарати се състоят от фрагменти на мРНК, поставени в липидна обвивка, която улеснява доставката им в организма. мРНК позволява на клетките да създават копия на целевите протеини на патогена. Въз основа на тези молекули имунитетът се "обучава" да ги разпознава и неутрализира, докато оригиналната мРНК се унищожава. В случая с ваксината Covid-19 мРНК носят информацията за синтез на шиповия протеин на вируса.

Експерименталната противоракова ваксина mRNA-4157/V940 се приготвя индивидуално за всеки пациент, като се използват неговите проби от меланом. От тях се изолират до 34 маркера, специфични за туморните клетки. За тях се получават съответните мРНК, които се поставят в липидни обвивки.

Меланом. Кредит: Wikimedia Commons

Лекарството е във фаза II на клинични изпитвания, включващи 157 пациенти с напреднал рак на кожата. След хирургичното отстраняване на тумора произволно избрана част от участниците получават конвенционална имунотерапия с пембролизумаб (произвеждан от Merck под търговското наименование KEYTRUDA). Другата част от пациентите са получили и нова РНК ваксина в допълнение към това лечение. Крайната цел на проучването е да се установи колко дълго болестта ще остане в ремисия или ще умре.

Изпитванията все още продължават и окончателните резултати все още не са известни. Въпреки това предварителните резултати, обявени от Moderna, са обнадеждаващи: според компанията рискът от рецидив на меланома или смърт при пациенти, които са получили ваксината, е намален с 44%. Окончателните заключения и подробен доклад се очакват през 2023 г., след което компанията планира да премине към фаза III на клинични изпитвания. Други производители на РНК ваксини работят по подобен начин: например BioNTech също е във фаза II на експерименталното си лекарство срещу меланом BNT111.

Източник: 

MODERNA AND MERCK ANNOUNCE MRNA-4157/V940, AN INVESTIGATIONAL PERSONALIZED MRNA CANCER VACCINE, IN COMBINATION WITH KEYTRUDA(R) (PEMBROLIZUMAB), MET PRIMARY EFFICACY ENDPOINT IN PHASE 2B KEYNOTE-942 TRIAL 

Experimental mRNA cancer vaccine with immunotherapy reduces risk of melanoma returning, preliminary study finds, CNN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !