Русия обяви хомеопатията за псевдонаучна

Антония Петрова Последна промяна на 07 февруари 2017 в 13:30 15731 1

хомеопатия

Руските учени са установили, че хомеопатията не само е научно необоснована, но и хомеопатичните методи на диагностика и лечение не работят.

Това съобщават от руската Комисия за борба с псевдонауката и фалшификациите на научни изследвания, част от президиума на Руската академия на науките. Преди да публикуват своите изводи руските специалисти са проучили публикации в научни издания и отчети от клинични изследвания на лечение със свръхмалки дози различни вещества. 

Хомеопатията се заражда в края на 1770 година. Основните й принципи са зададени от немския лекар Самуел Ханеман. Съгласно тях свръхниските дози вещества могат да предизвикат симптоми на дадено заболяване, но могат и да го лекуват. В наши дни хомеопатията има много последователи, които често пренебрегват лечението с доказана ефективност за сметка на хомеопатичните методи, които в доста случаи не са никак евтини.

източник: livescience

В хомеопатията "лечебното" вещество често изчезва, затова нерядко се оказва, че в крайния разтвор това вещество напълно отсъства. Съвременното разбиране на химията и физиката отхвърля каквито и да било лечебни ефекти на тези разтвори, а твърденията на хомеопатите за "памет на водата", както отбелязва руската комисия, не могат да издържат на научна критика. Съгласно нейното изявление, в същото време хомеопатията не бива да се бърка с фитотерапия, при която лекарствата съдържат значителни количества растителни активни вещества.

В заключение комисията предлага няколко препоръки за регулиране на хомеопатията. Учените препоръчват хомеопатите да се запознаят със съвременните научни данни за ефективността на хомеопатията и да не използват хомеопатични медикаменти като единствен начин на лечение на пациентите. Руските специалисти освен това съветват средствата за масова информация да не представят хомеопатията като "резултатна и предполагаемо полезна медицинска практика".

Най-важната препоръка на комисията е Министерството на здравеопазването на Русия да преразгледа решението за прилагане на хомеопатията в системата на руското здравеопазване, прието преди 20 години. Изследователите също така се обръщат към аптеките с молба да прекратят продажбата на лекарства и хомеопатични средства и да създадат отделни секции за хомеопатичните вещества. Към лекарите пък съветите са да информират пациентите за псевдонаучността и неефективността на хомеопатията.

През ноември миналата година Федералната търговска комисия на САЩ пусна директива, съгласно която производителите на хомеопатични медикаменти без рецепта са длъжни да предоставят надеждни научни доказателства за тяхната ефективност и безопасност. По същия начин, по който се процедира и при регистрацията на обичайните лекарства. В противен случай на опаковката на хомеопатичните медикаменти трябва да бъде указано, че приемането им няма научно обоснование. Повод за тази директива стана заключение на работна група, специално занимаваща се с изучаването на ефективността на хомеопатията.

Изводите са, че ефективността на хомеопатията се поддържа само от самите хомеопати и не поддържа методите за доказателства на съвременната медицина.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

07.02 2017 в 13:40

По същество - вярно. За достатъчно грамотен човек - очевидно.

Фактът че държавата излиза със становище по този въпрос обаче е лееееко обезпокоителен.