Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Шуслеровите соли са просто въглехидратни бонбонки

Йордан Стефанов Последна промяна на 24 април 2016 в 10:00 36127 0

Кредит kulturhotel-fuerst-pueckler-park.de

Шуслеровите соли са онези митични съединения, които могат да лекуват всичкo, ако ги комбинирате правилно. Те са толкова митични, колкото и участниците в тайната вечеря – 13 представителя, като един от тях е митичен и спорен. Говори се, че шуслеровите соли не са 12, а има 13-та с необикновени свойства. Други източници посочват, че оригиналните соли на д-р Шуслер са 12, но учениците му добавят още 13 от второ поколение, които обаче не придобиват популярност. В псевдомедицината един продукт е успешен спрямо популярността му, а не спрямо способността да лекува едно болестно състояние.

Успехът на този маркетингов продукт се дължи естествено на неговата добра реклама. 

Кой е д-р Шуслер?

Д-р Вилхелм Шуслер е немски лекар работил през 19 век и експериментирал с различни „природни“ лекове за третиране на различни състояния, а резултатите е публикувал в редица хомеопатични журнали. В резултат той създава 12 „клетъчни соли“ . Неговият труд е уникален, защото макар продуктите му да са изключително силно разредени, то в лечебния препарат остава изключително минимално количество от активната субстанция. Това прави неговите продукти неефективни спрямо модерните разбирания за медицина, а класическата хомеопатия ги отхвърля като истинска хомеопатия. Отхвърлен от конвенционалната и алтернативна медицина.

Какво представляват Солите на д-р Шуслер?

Шуслеровите соли са тритурирани неорганични съединения. Под тритурация трябва да се разбира редуциране на твърдо вещество до фина пудра. Тази пудра в последствие е подходящо разредена чрез лактоза, нишесте или други въглехидрати. При разреждане в течно състояние се използва термина потенциониране.

Хора, които не са запознати със спецификите на хомеопатията трудно биха могли да получат адекватна информация от написаното в листовките, тъй като е написана не особено разбираемо.

Шуслерова сол номер 1 е Калциум флуоратум D12 (Калциев флуорит – Ca(FO3)2). D12 означава, че активната субстанция е силно разредена чрез лактоза или нишесте – 10 -12. Това означава в един грам препарат има 0.000000000001 грама калциев флуорит. Или с други думи количество, което е по-малко от статистическата грешка. Количество, което не е сигурно, че присъства в хапчето. Истински въглехидратни бонбонки.

Шуслерова сол номер 4 е Калиум хлоратум D6 (Калиев хлорид) с разреждане 10 -6 - 0.000001 грама активна субстанция в грам от продукта.

Разбира се всеки медикамент има своите странични ефекти. Търговците предупреждават, че можете да погълнете и 100 таблетки за един ден, но това може да ви причини диария. Все пак огромни количества лактоза могат да причинят това състояние, ако ензимните системи в тялото не успеят да усвоят огромните количества въглехидрат. Ефектът може да се обърка с глутенова непоносимост, но всъщност се дължи на невъзможността за метаболизиране на FODMAP.

Дразнещото в цялата ситуация с тези продукти е, че описаните химични съединения наистина могат да имат описаните свойства. Но проблемът е, че в крайна сметка активната субстанция се разрежда до такава степен, че тя или липсва или е в количества, които не могат да предизвикват каквато и да е биологична реакция.

Иронията в цялата ситуация е, че „експертите съветват“, че много често не можем да си набавим минерални съединения от храната, затова е хубаво да приемаме точно шуслерови соли, в които обаче се оказва, че също няма нищо… Истината е, че храната ни е повече от богата на минерали и дори са в по-лесно усвоима форма – свързани са с различни съединения (витамини например). Богатата и разнообразна храна е най-добрият източник на подобни съединения.

Трябва да припомня, че не мога да цитирам проучвания за положителните клинични ефекти на различни хомеопатични продукти и дори за шуслеровите соли, защото такива проучвания все още липсват. Въпреки това има множество огромни изследвания, които стигат до извода, че хомеопатията не може и НЕ е ефективна за третиране на различни състояния. Тя просто не работи.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !