С какво чаят е вреден за здравето

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 юли 2015 в 08:37 13229 3

Чаят се смята от мнозина за безопасно и полезно питие, такова, каквото можеш да си пиеш в неограничени количества. Наистина ли е така?

За опасностите от алкохола, кафето и газираните напитки толкова често говорят лекари и диетолози, че всеки разумен човек започва да ограничава използването им. Но чаят изглежда съвсем друго нещо - какво може да навредят няколко чаши ароматен чай? За съжаление, не е толкова просто. И любимият чай има своите недостатъци.

Основните недостатъци на чая

Чаят изглежда безопасен само на пръв поглед. В действителност, всеки вид чай има някои неприятни черти. Първо, пиенето на чай е пристрастяващо. Разбира се, не може да го сравняваме с наркотиците, но зависимостта от чая е много реален феномен. А феновете на чая искат все по-големи "дози" и започват да си го варят все по-силен, което води до отрицателно въздействие върху организма.

Второ, чаят съдържа кофеин и теофилин. Това са вещества, които активно да влияят на нервната и сърдечно-съдовата система. Това прави напитката крайно неподходяща за хора с ниско или високо кръвно налягане, бременни и кърмещи жени, както и за хора със заболявания на нервната система.

Трето, по повърхността на чая 20 минути след приготвянето му започват активно да се размножават болестотворни микроорганизми.

Четвърто, горещият чай причинява изгаряния на ларинкса, хранопровода, лигавицата и вътрешните органи. Разбира се, малко хора пият много горещ чай, обаче и чай с 50о температура може да предизвика изгаряния. Накрая, чай има отрицателно въздействие върху зъбния емайл, той го разрушава и оцветява.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.07 2015 в 18:14

По смешна и патетична статийка в този раздел не бях чел. Остава и да напишете за вредата от кафето, след което да ни препоръчате новите ГМО ананаси, които спасявали от рак.
Пропуснахте да кажете, също, че пиенето на чай за мормони и ислямски фанатици е строго забранено.

01.07 2015 в 16:40

Главната беда с чая е, че цената му е спрегната с цената на кафето на международния пазар, т.е. следва го отблизо и понеже в Бразилия трета година е голяма суша, напоследък тези цени се удвоиха и още ще се качват! Това е беда! А иначе чаят е голяма работа, не слушайте истеричните напъни на популярната лъжемедицина.

01.07 2015 в 14:46

Чакай, Я пак? "съдържа кофеин и теофилин", "отрицателно въздействие върху зъбния емайл, той го разрушава и оцветява." Тук да не говорим за чайчетата в магазините ? Нищо не разбрах от тази статия!