Шоколадовата катастрофа 2022 г.

Как проследяването и изтеглянето от пазара предотвратяват световна епидемия от салмонела

Ваня Милева Последна промяна на 21 февруари 2023 в 00:01 5364 0

Бактерията Salmonella (розово), често срещан причинител на хранителни заболявания, нахлува в човешка епителна клетка (жълто). Кредит: NIAID

Най-голямото изтегляне на шоколадови изделия в световната история точно преди Великден миналата година предотврати хиляди допълнителни случаи. Общо 455 случая на Salmonella Typhimurium са открити в 17 държави, а най-много случаи - 128 - има във Великобритания.

Подобно на всеки друг произведен хранителен продукт, шоколадът може да бъде заразен, ако ключови съставки или процеси се нарушат. В предварителна презентация в рамките на ECCMID за тазгодишния Европейски конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести (ECCMID 2023, Копенхаген, 15-19 април) д-р Йохана Таккинен (Johanna Takkinen), главен експерт по болести, пренасяни по хранителен и воден път, в Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC), Стокхолм, Швеция, ще обсъди драмата в хода на историята и поуките, извлечени от огнището на Salmonella Typhimurium в шоколадови яйца Kinder, проследено до белгийска шоколадова фабрика.

"Ако не бяха ясните и координирани действия в цяла Европа и извън нея, можеше да има още много хиляди заболели деца и потенциално много смъртни случаи", подчертава д-р Такинен.

Властите във Великобритания (Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство [UKHSA]) за първи път вдигат тревога в платформата за предупреждение EpiPulse, хоствана от ECDC, на 17 февруари 2022 г., като съобщават за група от 18 деца, за които е съобщено, че са заболели от монофазни инфекции със Salmonella Typhimurium от януари 2022 г. насам. От тях седем са хоспитализирани, а 5 от 7 са имали кървава диария, което е сериозен симптом.

"Предварителните прегледи на първите случаи посочват шоколадовите изделия Kinder като възможно средство за заразяване. След това няколко държави започнаха да съобщават за все по-голям брой инфекции с щамове, същите като при огнището във Великобритания", обяснява д-р Таккинен.

До 18 февруари Франция съобщава за първите 2 случая, а до 18 март са докладвани 59 случая в пет държави.

Засегнати държави в Европа от епидемията на салмонела. Кредит: Dr Johanna Takkinen

В края на март 2022 г. ECDC координира телеконференция със засегнатите държави, когато в публична база данни са идентифицирани четири нехуманни монофазни изолата S. Typhimurium, генетично близки до човешките изолати.

В рамките на една седмица е потвърдено, че тези изолати произхождат от една конкретна белгийска шоколадова фабрика. Преди това бе трудно да се определи коя или кои фабрики са замесени, тъй като в Европейския съюз има четири фабрики, които произвеждат шоколад Kinder в големи количества. Тези нови микробиологични доказателства позволяват на различните агенции да съсредоточат разследванията си върху една фабрика.

Междувременно Агенцията за стандартизация на храните (FSA) в Обединеното кралство решава да изтегли на 2 април определени продукти от шоколад Kinder (включително яйца Kinder Surprise). На 8 април властите, вече уверени, че фабриката е идентифицирана, разпореждат затварянето на шоколадовата фабрика (Ferrero), а два дни по-късно издават заповед за глобално изтегляне на продукти от фабриката.

Предупреждението достига до 130 държави и в допълнение към 401 случая (актуализирана информация), установени в ЕС и във Великобритания заедно (в Обединеното кралство са установени най-много случаи - 128), са установени още случаи в Швейцария (49), Канада (4) и САЩ (1) - общо 455 случая в 17 държави. ECDC и EFSA също така публикуват бързи оценки на огнищата, за да информират обществеността.

Децата на възраст под 10 години съставляват по-голямата част от съобщените случаи (86 %), а около две трети (61 %) са жени. Заразени са и няколко възрастни (27), повечето на възраст 21-40 години и жени (18 от 27). Сред тези възрастни има и няколко мъже и жени във възрастовите групи 41-70 години. От 349 анализирани случая 28 % са били достатъчно сериозни, за да бъдат хоспитализирани, като при много от тях са се проявили симптоми като кървава диария. От 179 интервюирани случая (предимно чрез членове на семейството) 170 (95 %) са съобщили, че са консумирали там видове шоколадови изделия Kinder, които са били произведени в замесената белгийска фабрика.

Тестването на множество продукти от фабриката доведе до 81 положителни проби за салмонела, с два различни щама, в белгийската фабрика между 3 декември 2021 г. и 25 януари 2022 г. Органите изчисляват, че първоначалното събитие на заразяване е станало преди декември 2021 г.. Един краен продукт е бил положително идентифициран като заразен със салмонела на 3 декември, а първият случай с прогресиране на симптомите е бил на 12 декември.

Поради времето, необходимо за придвижване от производството до обектите за търговия на дребно, по-голямата част от ранните случаи са започнали да се появяват през януари 2022 г. Резервоарите за дехидратирана млечна мазнина са идентифицирани като горещи точки за заразяване, като дехидратирана млечна мазнина идва от фабрика в Италия, чиито тестове за салмонела са отрицателни.

Фабриката на Ferrero преминава през няколко кръга на почистване и дезинфекция, преди да ѝ бъде разрешено да отвори на 17 юни 2022 г. за три месеца при определени условия, но постоянният ѝ лиценз за производство да бъде преиздаден на 17 септември 2022 г.

"Децата са били изложени на много висок риск при тази епидемия, като са били засегнати няколко шоколадови продукта, но най-вече шоколадови яйца в навечерието на Великден. Само чрез интензивно сътрудничество с мултидисциплинарни екипи от експерти в областта на общественото здраве (микробиолози, епидемиолози) и редовна междусекторна комуникация (обществено здраве - безопасност на храните) властите успяха да предотвратят опустошителна глобална епидемия", заявява д-р Таккинен.

Справка: 
A dangerous pre-Easter surprise – multi-country Salmonella outbreak linked to chocolate products
Johanna Takkinen and International Outbreak Response Teams
Pre-ECCMID workshop, 15 February 2023

Източник: Avoiding a global chocolate disaster – how tracing and recalls avoided a worldwide Salmonella outbreak, ЕurekАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !