Софийски фестивал на науката 2020 - акценти от програмата на 10-тото юбилейно издание

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 септември 2020 в 15:03 3862 0

Кредит Facebook/Sofia science festival

След по-малко от 24 часа стартира най-голямото събитие за наука в България. Ежегодният Софийски фестивал на науката ще остане верен на традицията и ще отбележи своето десето издание с богата програма. Събитията ще се проведат на 26 и 27 септември на територията на София тех парк. 

Въпреки всички трудности в условията на пандемия публиката ще има шанса да се срещне на живо с десетки български лектори, както и онлайн с редица чуждестранни експерти в различни области.

Тази година особен акцент в програмата ще са срещите с български учени, които работят в световноизвестни научни центрове и университети. Д-р Иван Койчев, лекар специалист по невропсихиатрия в Университетската болница „Джон Радклиф“ в Оксфорд ще представи новите технологии за установяване и проследяване на деменцията, преди тя да започне да нанася разрушителен ефект, както и какво може да направи всеки, за да понижи риска за себе си.

Българката Жасмина Георговска работи в Института „Джейн Гудол“ в Лондон ще разкаже за дейностите на центъра за защитата на шимпанзетата и ще се спре и на ролята на жените в науката, на образованието за младите хора и на личния ангажимент на всеки.

Чуждестранните лектори ще говорят по горещите теми на деня - физикът Адам Мърфи ще ни поведе на пътешествието на астронома, отговаряйки на въпроси като: Ще донесе ли Нютон нещо вкусно за хапване? Каква музика ще избере Айнщайн за пътуването? 

Изкуственият интелект е страстта на Педро Месенгер от Висшия съвет за научни изследвания в Испания, към Института за изследвания в областта на изкуствения интелект. Той ще ни въведе в света на изкуствения интелект, историята му от 1950-те години до днес, успехите и етичните проблеми, които води със себе си, както и бъдещите перспективи. Някои от романите, в които се засяга темата за изкуствения интелект също ще са любопитен елемент от презентацията. 

Невероятно научно шоу за деца от едно от емблематичните лица на Би Би Си – Стефан Гейтс и асистентката му Попи, която се оказва и негова дъщеря, от техния лондонски дом на живо.

Климатичните промени ще бъдат темата на д-р Валери Масон-Делмот, старши учен в Лабораторията по науките за климата и околната среда в Института Пиер Симон Лаплас и съпредседател на работната група по Шести оценъчен доклад за състоянието на климата в Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC).

Публиката ще има възможност да се срещне и отново с познатите лица на младите комуникатори на науката - учените, преминали през конкурса Лаборатория за слава - FameLab, които по традиция имат своето запазено място на фестивала на науката. Ветеринарните лекари д-р Петър Ефтимов и д-р Тома Щилянов, физиците д-р Никола Каравасилев и д-р Стефан Николов, химикът Златина Димитрова, хидробиологът Димитрий Дашинов, биолозите Ния Тошкова и Виолета Желязкова са само част от лицата на младата наука в България. Техните вълнуващи презентации ще ни отведат от пещерите до космоса, от гените до музиката, от реките до специалните ефекти в киното и много други интригуващи въпроси на света около нас.

Ако още не сте убедени, че вашето събитие съществува, тук можете да разгледате пълната програма на фестивала.

Традиционно събитията за деца са безплатни, а от тези за обща публика само около 30% са на символична цена от 5 лв. Може да закупите единични билети, а може и да се възползвате от Пакетния билет, който ви дава достъп до 10 събития. Повече информация за билетите можете да получите тук.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Информация за събитията, както и излъчване на някои от тях, можете да получите и на Facebook страницата на фестивала

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !