Светлината по време на сън е вредна - увеличава риска от сърдечни заболявания и диабет

Ваня Милева Последна промяна на 18 март 2022 в 00:01 10980 0

Кредит Max Pixel

Затваряйте щорите по време на сън, за да защитите здравето си

  • Излагането на изкуствена светлина през нощта по време на сън е често срещано явление
  • Спането в умерено светла стая увеличава риска от сърдечни заболявания и диабет
  • Сърдечният ви ритъм се покачва и тялото не може да почива правилно в светла спалня през нощта

Затворете щорите, дръпнете завесите и изключете всички светлини преди лягане. Излагането на дори умерено околно осветление по време на нощен сън уврежда сърдечно-съдовата ви функция по време на сън и повишава инсулиновата ви резистентност на следващата сутрин, съобщава ново проучване на Медицинския факултет на Северозападния университет в Еванстън, Илинойс.

„Резултатите от това проучване показват, че само една нощ на излагане на умерено осветление в стаята по време на сън може да наруши глюкозата и сърдечно-съдовата регулация, които са рискови фактори за сърдечни заболявания, диабет и метаболитен синдром“, отбелязва водещият автор на изследването д-р Филис Зи (Phyllis Zee), ръководител на катедра "Медицина на съня" в Медицинския факултет на Северозападния университет. "Важно е хората да избягват или да намалят до минимум количеството излагане на светлина по време на сън."

Вече има доказателства, че излагането на светлина през деня увеличава сърдечния ритъм чрез активиране на симпатиковата нервна система, което кара сърцето ви да работи на висока скорост и повишава бдителността, за да посрещнете предизвикателствата на деня.

„Нашите резултати показват, че подобен ефект е налице и при излагане на светлина по време на нощен сън“, обяснява Зи.

Проучването е публикувано в PNAS.

Сърдечната честота се увеличава в светла стая и тялото не може да почива правилно

„Показахме, че сърдечният ви ритъм се увеличава, когато спите в умерено осветена стая“, разказва д-р Даниела Грималди (Daniela Grimaldi), съавтор и асистент по неврология в Северозападния университет. „Въпреки че спите, вашата вегетативна нервна система се активира. Това е лошо. Обикновено сърдечната честота заедно с други сърдечно-съдови параметри е по-ниска през нощта и по-висока през деня.

Има симпатикова и парасимпатикова нервни системи, които регулират нашата физиология през деня и нощта. Симпатиковата поема отговорност през деня, а парасимпатиковият трябва да го прави през нощта, когато се грижи за възстановяването на организма.

Как светлината по време на сън може да доведе до диабет и затлъстяване

Изследователите установяват, че инсулиновата резистентност се проявява у хората сутринта, след като са спали в светла стая. Инсулинова резистентност се нарича състоянието, когато клетките в мускулите, мазнините и живите организми не реагират добре на инсулин и не могат да използват глюкозата от кръвта си за енергия. За да компенсира това, панкреасът произвежда повече инсулин. С течение на времето кръвната  захар се повишава.

По-ранно проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine, разглежда голяма популация от здрави хора, които са били изложени на светлина по време на сън. Те са по-често с наднормено тегло и затлъстяване, подчертава Зи.

„Сега показваме механизъм, който може да е основен, за да обясни защо се случва така. Показваме, че влияе на способността да се регулирате глюкозата", разказва Зи.

Участниците в проучването не са усещали, че тялото им претърпява биологичните промени през нощта.

„Но мозъкът го усеща“, каза Грималди. „Действа като мозъка на някой, чийто сън е лек и фрагментиран. Физиологията не си почива по начина, по който се предполага повреме на сън."

Излагането на изкуствена светлина през нощта по време на сън е често срещано явление

Излагането на изкуствена светлина през нощта по време на сън е често срещано явление или от вътрешни светлинни устройства, или от източници извън дома, особено в големи градски райони. Значителна част от хората (до 40%) спят с включена нощна лампа или с включена светлина в спалнята или държат телевизора включен.

Светлината и нейната връзка със здравето е нож с две остриета

„В допълнение към съня, храненето и упражненията, излагането на светлина през деня е важен фактор за здравето, но през нощта ние показваме, че дори умерен интензитет на светлината може да влоши показателите за здравето на сърцето и ендокринната система“, разказва водещият автор д-р Айви Мейсън (Ivy Mason), която по време на изследването е била пост-докторант в Северозападния университет и сега е научен сътрудник в Медицинския факултет в Харвард.

Проучването тества ефекта от спане със 100 лукса (умерена светлина) в сравнение с 3 лукса (слаба светлина) при участниците за една нощ. Изследователите откриват, че излагането на умерена светлина кара тялото да премине в състояние на по-висока бдителност, наречено симпатикова активация. В това състояние сърдечната честота се увеличава, както и силата, с която сърцето се свива, и скоростта на отвеждане на кръвта към кръвоносните съдове.

„Тези открития са важни особено за тези, които живеят в съвременните общества, където излагането на вътрешна и външна нощна светлина е все по-широко разпространено“, коментира Зи.

Кредит: Piqsels

Най-добрите съвети на Зи за намаляване на светлината по време на сън

  1. Не включвайте светлини. Ако трябва да включите светлина (която възрастните хора може да искат за безопасност), направете я слаба и по-близо до пода.
  2. Цветът е важен. Кехлибарената, червена или оранжева светлина са по-малко стимулиращи за мозъка. Не използвайте бяла или синя светлина и я дръжте далеч от мястото за спане.
  3. Маските за сън са полезни, ако не можете да контролирате външната светлина. Преместете леглото си, така че външната светлина да не огрява лицето ви

Дали стаята ми е твърде светла?

„Ако можете да виждате предметите добре, вероятно е твърде светло“, отговаря Зи.

Справка: “Light exposure during sleep impairs cardiometabolic function” by Ivy C. Mason, Daniela Grimaldi, Kathryn J. Reid, Chloe D. Warlick, Roneil G. Malkani, Sabra M. Abbott and Phyllis C. Zee, 14 March 2021, Proceedings of the National Academy of Sciences.
DOI: 10.1073/pnas.2113290119

Източник: Even Moderate Ambient Light During Sleep Is Harmful – Increases Risk for Heart Disease and Diabetes
Northwestern University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !