Тежкото пиянство може да застраши мускулите ви

Ваня Милева Последна промяна на 29 май 2023 в 00:01 3929 0

Пиян човек в Санкт Петербург

Кредит Wikimedia Commons

Ново изследване, проведено от Университета на Източна Англия, показва, че любителите на тежкото пиянство, особено тези на 50 и 60 години, които консумират около 10 единици алкохол на ден, могат да бъдат изложени на риск от загуба на мускулна маса и слабост в по-късна възраст. Проучването, в което са взети предвид фактори като размер на тялото, консумация на протеини и физическа активност, установи, че по-високата консумация на алкохол е свързана с по-ниска мускулна маса, което допълнително подчертава потенциалната вреда от прекомерното пиене върху мускулното здраве в средна и ранна възраст.

Лицата, които консумират много алкохол, може да застрашат здравето на мускулите си и да се предразположат към слабост с напредването на възрастта, според ново проучване на Университета на Източна Англия (UEA).

В проучването са използвани статистически модели, за да се докаже, че лицата с най-малка мускулна маса са консумирали поне 10 единици алкохол дневно, което се равнява на около една бутилка вино.

Като се има предвид, че хората с по-едри тела обикновено притежават повече мускулна маса, изследователите коригират анализа си спрямо размера на тялото. Те взели предвид и други влияещи фактори, като нивото на физическа активност и приема на протеини от изследваните лица.

Екипът твърди, че техните открития, главно при хора на 50 и 60 години, показват още една причина да се намали консумацията на алкохол.

"Загубата на мускулна маса с напредването на възрастта води до проблеми като слабост и чупливост [на костите] на по-късен етап от живота. Консумацията на алкохол е основен рисков фактор, който може да бъде променен, за много заболявания, затова искахме да разберем повече за връзката между пиенето и здравето на мускулите с напредването на възрастта", заявява проф. Айлса Уелч (Ailsa Welch) от Медицинския факултет на UEA.

Екипът проучва данни от Биобанката на Великобритания (UK Biobank) - мащабна база данни с анонимна информация за начина на живот и здравето на половин милион души в Обединеното кралство. Те са разгледали данните за близо 200 000 души на възраст между 37 и 73 години.

"Видяхме, че проблемът се появява, когато хората пият по 10 или повече единици на ден - което се равнява на около бутилка вино или четири - пет пинта (2-2,5 л) бира. Консумацията на алкохол и мускулната маса са измерени кръстосано - при хора по едно и също време - така че не можем да сме сигурни в причинно-следствената връзка", добавя д-р Джейн Скинър (Jane Skinner), също от Медицинския факултет на UEA.

Справка: “Alcohol Consumption and Measures of Sarcopenic Muscle Risk: Cross-Sectional and Prospective Associations Within the UK Biobank Study” by Jane Skinner, Lee Shepstone, Mary Hickson and Ailsa A. Welch, 25 May 2023, Calcified Tissue International.
DOI: 10.1007/s00223-023-01081-4

Източник: Heavy Drinking Could Be Jeopardizing Your Muscles, University Of East Anglia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !