Учени възстановяват жизнените клетъчни функции на прасета час след смъртта им

Технологията може един ден да запази човешките органи, предназначени да бъдат дарени

Ваня Милева Последна промяна на 04 август 2022 в 06:16 2924 0

Кредит Pixnio

Нова система, наречена OrganEx, успя да възстанови клетъчните функции на прасета час след смъртта, което може да улесни трансплантацията на органи.

Учени са демонстрирали нова система, която може да възстанови важни молекулярни и клетъчни функции при прасета един час след смъртта. Експериментите показват, че някои увреждания на тъканите, причинени от загубата на кислород, могат да бъдат възстановени, което може да разшири кръга на трансплантираните органи и дори да доведе до нови методи за лечение на сърдечни инфаркти.

След като сърцето спре да бие, снабдяването на органите с кислород и други хранителни вещества се прекъсва и в рамките на няколко минути започва клетъчна смърт и увреждане на тъканите, което обикновено се смята за до голяма степен необратимо. Поради това органите често се разрушават твърде бързо за трансплантация, което води до недостиг в световен мащаб. Съществуват методи за запазване на отделни органи, но крайната цел би била да се възстанови кръвообращението в цялото тяло и да се спасят всички необходими органи.

Сега изследователи са направили пробив в тази област. Те създават система, наречена BrainEx, която демонстрират през 2019 г., като възстановяват някои мозъчни функции на прасета четири часа след смъртта.

Новата система, наречена OrganEx, по същество е мащабирана версия на тази технология. Машината е свързана с естествената кръвоносна система на животното, като изпомпва течност, специално създадена да противодейства на метаболитните и електролитните дисбаланси, които възникват след спирането на кръвния поток.

Екипът е тествал системата при прасета и я е сравнил със съществуваща технология за възстановяване на кръвообращението, известна като система за екстракорпорална мембранна оксигенация (ECMO). Тези системи са били включени към прасетата един час след спиране на сърдечната дейност, последвано от шест часа циркулация с възстановяващата течност.

Сравнение на тъкани, третирани със съществуващата система ECMO (лява колона) и новата система OrganEx (дясна колона). Кредит: David Andrijevic, Zvonimir Vrselja, Taras Lysyy, Shupei Zhang; Sestan Laboratory; Yale School of Medicine

Групата, която е получила обработка с OrganEx, е показала много по-висока цялост на тъканите и намалена клетъчна смърт, кръвоизливи и подуване на тъканите в сравнение с тези, третирани с ECMO. Още по-хубавото е, че някои ключови молекулярни и клетъчни процеси са възстановени в няколко органа на прасетата от OrganEx, включително сърцето, мозъка, черния дроб и бъбреците. Моделите на генна експресия показват, че в организма протичат дори някои възстановителни процеси.

"Под микроскоп е трудно да се н аправи разлика между здрав орган и орган, който е бил обработен с технологията OrganEx след смъртта", разказва Звонимир Врселя (Zvonimir Vrselja), автор на изследването.

Екипът отбелязва, че по време на процедурата не е открита никаква електрическа мозъчна активност, свързана с нормална мозъчна функция, така че всички опасения за "зомбиране на прасета" могат да се забравят.

Вместо това екипът заявява, че пробивът подчертава, че телата на бозайниците могат да се възстановяват много по-добре от прекъсванията на кръвообращението, отколкото се предполагаше досега. Въпреки че все още има много работа за изследване на техниката, OrganEx може да помогне за спасяването на повече органи за трансплантация или да доведе до нови методи за лечение на възстановяването след инфаркт или инсулт.

Справка: D. Andrijevic et al. Cellular recovery after prolonged warm ischemia of the whole body. Nature. Published online August 3, 2022. doi: 10.1038/s41586-022-05016-1.

Източник: Yale-developed technology restores cell, organ function in pigs after death, Yale University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !