Ваксина срещу ХИВ се оказва неефективна при клинично изпитване в ЮАР

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 февруари 2020 в 13:41 4494 0

Кредит pixabay

Ваксина, създадена, за да предотврати инфекция с човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ) се оказва неефективна при клинично изпитване в ЮАР. Националният институт по алергии и инфекциозни заболявания в Бетесда съобщава резултатите на 3 февруари, цитирайки анализ на независима комисия.

Фаза III на клиничното изпитване включва повече от 5 400 сексуално активни мъже и жени на възраст от 18 до 35 години. На участниците са поставени шест инжекции с ваксината или плацебо в рамките на 18 месеца.

Междинен анализ показва, че рискът от заразяване с ХИВ, вирусът, причиняващ СПИН, е еднакво висок и за двете групи - 129 нови инфекции са се появили измежду групата от 2 694 ваксинирани, срещу 123 инфектирани от плацебо групата от 2 689 души. Всички серопозитивни участници са насочени за лечение.

Ваксината е създадена от два отделни компонента - единият е базиран на безвреден поксвирус, който може да влезе в различни видове клетки и носи гени за ХИВ, а вторият е основан на повърхностен протеин на ХИВ и целта е да се повиши имунният отговор. Комбинацията е изследвана при повече от 16 000 участници във фаза III на клинично изпитване в Тайланд и броят на инфекциите намалява с 31% при групата на ваксинираните, в сравнение с плацебо групата.  

Изпитването в Тайланд показва колко добре действа ваксината при население с нисък до умерен риск от заразяване с ХИВ. За разлика от него, изпитването в ЮАР е съсредоточено върху популация с висок риск от заразяване - през 2018 г. един от пет възрастни между 15 и 49 години в страната живее с ХИВ. Ваксината може да се е провалила при новото изпитване и защото вирусът в Тайланд и ЮАР не е съвсем същият.

Клиничното изпитване, започнало в ЮАР през 2016 г. сега ще бъде спряно. Въпреки това учените ще продължат да проследяват състоянието на пациентите, засега за неопределен период от време. 

Източник: Science news - An experimental HIV vaccine failed a key trial in South Africa

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !