Ваксината на Pfizer срещу Covid-19 остава високо ефективна след шест месеца

Ваня Милева Последна промяна на 01 април 2021 в 18:26 4417 0

Кредит: CC0 Public Domain

Продължаващото клинично изпитване фаза 3 на антикоронавирусната ваксина на Pfizer/BioNTech потвърждава, че нейната защита продължава поне шест месеца след втората доза, съобщава компанията в четвъртък.

На въпроса колко дълго продължава защитата на ваксините може да се отговори само след като изтече достатъчно време и докато шестмесечната защита е скромна цел, тя е по-дълга от преди обявената. Проучването продължава и бъдещите актуализации може да покажат колко дълго и колко силна е тази защита.

Ваксината остава над 91% ефективна срещу заболяване с всякакви симптоми в продължение на шест месеца. И изглежда, че е напълно ефективна срещу опасния вариант на вируса B.1.351, който е доминиращият в Южна Африка и от който изследователите се опасяват, че е еволюирал, за да избегне защитата на ваксините, заявява компанията.

„Ваксината е 100% ефективна срещу тежко заболяване, както е дефинирано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC), и 95,3% ефективна срещу тежък COVID-19, както е определено от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA),“ казват Pfizer и BioNTech в съвместно изявление.

"Тези данни потвърждават благоприятния профил на ефикасност и безопасност на нашата ваксина и ни позиционират да подадем заявление за лиценз за биологични продукти до FDA на САЩ", заявява Алберт Бурла ( Albert Bourla), председател и главен изпълнителен директор на Pfizer.

Понастоящем ваксината има разрешение за спешна употреба, което не означава пълно одобрение.

"Високата ефективност на ваксината, наблюдавана шест месеца след втората доза и спрямо варианта, разпространен в Южна Африка, осигурява допълнителна увереност в цялостната ефективност на нашата ваксина."

Компанията е изследвала ваксината при над 46 000 доброволци и е отбелязала 927 случая на потвърден Covid-19.

"От 927 потвърдени симптоматични случая на COVID-19 в проучването, 850 случая на COVID-19 са били в групата на плацебо и 77 случая са били в групата BNT162b2, което съответства на ефикасността на ваксината от 91,3%", се казва в съобщението.

Най-честите нежелани събития са болка на мястото на инжектиране, умора и главоболие.

"В Южна Африка, където преобладава линията B.1.351 и са включени 800 участници, бяха наблюдавани девет случая на COVID-19, всички в групата на плацебо, което показва ефикасност на ваксината от 100%", заявва компанията.

"Безопасността на ваксините сега е оценена при повече от 44 000 участници на възраст 16 години и повече, като над 12 000 ваксинирани участници са имали поне шест месеца проследяване след втората си доза.

Източник: 

Ongoing trial shows Pfizer Covid-19 vaccine remains highly effective after six months, CNN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !