Великобритания разреши раждане на деца с трима родители

OFFNews Последна промяна на 16 декември 2016 в 10:51 5885 1

Първите деца с трима родители се очаква да се родят през следващата година благодарение на нова технология, одобрена от Human Fertilisation and Embryology Authority, съобщава "Индипендънт".

Оплождането ще става ин витро, а специалисти твърдят, че технологията ще предпази децата от смъртоносни наследствени генетични заболявания.

Бебетата ще получават към генетична информация от майката и бащата ДНК от трето лице.


Миналата година Великобритания стана първата страна, която легализира митохондриалната заместителна терапия (МЗТ), която се използва за раждането на деца от трима родители.

МЗТ представлява прехвърляне на генетичния материал в донорска яйцеклетка, чиято ядрена ДНК е премахната.

Добавянето на трета ДНК може да се случи преди или след оплождане, но резултатът ще бъде същият - ембрион, съдържащ здрава митохондрия от донора и ядрена ДНК от майката и бащата на бебето.

На теория МЗТ може да предотврати наследствени заболявания.

Британските клиники ще трябва да кандидатстват за позволение, за да използват технологията, което значи, че тя ще може да се използва най-рано през пролетта на 2017 година.

Учените от Университета на Нюкасъл, които са пионерите в МЗТ, споделиха, че са готови да използват технологията, като дори вече има желаещи да се подложат на нея.

Те се надяват да правят ин витро оплождане на 25 жени на година с финансовата помощ на Националната служба по здравеопазване във Великобритания.

Едно на всеки 200 деца се ражда с генетични проблеми в митохондриите, които потенциално могат да засегнат жизненоважни органи, мускулите, зрението, растежа и умствените способности.

Независим екип от експерти препоръча технологията да се използва предпазливо, а критици на технологията твърдят, че въпреки използването ѝ могат да се развият дефектни митохондрии и дори те да се размножат в детето.

Според тях може да възникнат непредвидени проблеми. Като пример те изтъкват, че промяната в ДНК на ембриона може да окаже по-голямо влияние върху личните черти, отколкото е предвидено.

Неизвестни епигенетични ефекти - влияния на околната среда, които променят начина, по който гените работят, също могат да имат сериозни последствия за здравето на бебетата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

16.12 2016 в 11:51

Според Марио Пузо ("Кръстникът") животът в Сицилия бил труден и затова един татко не бил достатъчен. Или нещо такова.

Тук човек придобива две майки. Все е нещо.