Още две майки са бременни с бебета от трима родители (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 октомври 2016 в 15:13 8851 1

Първите бебета, създадени с помощта на метода  "трима родители", се очаква да се родят в началото на 2017 г., съобщава ексклузивно New Scientist. - две жени в Украйна повече от 20 седмици са бременни със зародиши, създадени с помощта на тази технология.

Бебетата ще бъдат първите, родени от жени, които са претърпели процедура за лечение на безплодие, и които не са могли да избегнат наследствено заболяване. Въпреки това, някои критикуват този подход, като призоват да бъде забранен, докато не се получат повече доказателства, че ембрионите, които създава, са здрави.

Великобритания е единствената страна в света, която легализира процедурата като това е разрешено само за родителите, които трябва да предотвратят преминаващи по наследство заболявания.

Във Великобритания няма все още родени бебета от трима родители, но вече има родени другаде. Миналият месец  ви съобщихме, че йорданска двойка е придобила здраво бебе с новата технология "трима родители".

В Украйна е използван одобрения във Великобритания метод, за да се преодолее случая на "ембрионален арест" (embryo arrest), когато ин витро ембриони внезапно спират да растат на етапа на две клетки, разказва Валери Зуркин, директор на Клиниката по репродуктивна медицина в Киев.

"Едното, момиче, сега е достигнало 26 седмици, а момчето е на 20 седмици," заяви Зуркин. Той съобщи, че екипът му трябва да представи своите предварителни резултати на американския конгрес по проблемите на репродукцията в Ню Йорк по-късно тази седмица.

Първото дете в света с ДНК от трима родители е родено в Мексико. Детето е момче и вече е на 6 месеца.

Доколко е рисковано?

Екипът на Зуркин използва техника, наречена проядрен трансфер (pro-nuclear transfer). За всеки случай те оплождат както яйцеклетката на майката, така и яйцеклетката на донора със сперма от съпруга. След това, с помощта на тънка игла, изваждат "пронуклеуса" (предшественика на ядрото) от оплодената яйцеклетка на майката - клетъчна структура, която съдържа хромозоми на майката и бащата. Тя се използва за замяна на пронуклеуса в оплодената донорска яйцеклетка, създавайки ембриони, които имат пълен набор от хромозоми от родителите, но потенциално по-здрави клетъчни механизми около него.

Идеята е, че има фактори в цитоплазмата на клетките, които могат да помогнат или да попречат на плодовитостта - като ензимите, които помагат на клетките да растат и да се делят. Чрез поставянето на пронуклеуса в клетка, която е създадена с помощта на яйцеклетката на друга жена, надеждата е, че каквото и да причинява ембрионалния арест може да бъде избегнато.

"Мисля, че е прекалено рисковано", коментира Дийн Бетс (Dean Betts) от Западния университет в Канада. "Необходими са още изследвания и аз силно препоръчвам забрана на тази процедура при хора, тъй като ние не знаем достатъчно, за да се гарантира нейната безопасност".

Зуркин твърди, че процедурата е одобрена от етичната комисия и проверена от борда на Украинската асоциация за репродуктивна медицина. Ранните ДНК тестове - проведени от независима лаборатория в Германия - са показали, че двете бебета са генетично здрави, заяви той. Зуркин също е на мнение, че трябва да се изчака, преди да се повтори процедурата. "Има пациенти, които очакват подобни ембриотрансфери, но бихме искали да сме сигурни, да видим, че бебетата ще се родят здрави", отбелязва той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

14.10 2016 в 16:10

Цялата тази работа е добре - доколкото се получават нови хора.

Но има и един неизследван проблем - детето ще има три баби. Не съм сигурен че трябва да бъде прехранвано толкова. Отделно че ако се случи от женски пол, ще докара после на някого две тъщи (проблемите са описани в "Кавказка пленница").