Властите в САЩ предупреждават за наркотик, който може да убива с едно вдишване (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 11 юни 2017 в 15:27 13150 5

Опиатната епидемия в САЩ все повече набира сили. Предварителни данни показват, че свръхдозите се увеличават, докато органите на реда бяха предупредени за нова опасност в лицето на фентанила след като именно този медикамент стана причина полицай да бъде на крачка от смъртта. Ситуацията обобщава New scientist.

Заместник главният прокурор Род Розенстийн (Rod Rosenstein) от Американската агенция за борба с наркотиците отбелязва, че предварителните данни показват нарастване на смрътните случаи от свръхдоза с близо 20% през 2016 г. в сравнение с година по-рано. "За американците под 50 години свръхдоза наркотици в момента е водеща причина за смърт... Около четирима души ще вземат свръхдоза и ще починат докато ние седим тук тази сутрин", съобщи Розенстийн.

Той припомни, че през 2015 г. над 52 000 американци са загубили своя живот от свръхдоза наркотици, като 33 000 от тях са от хероин, фентанил и други опиати. "Предварителните числа за 2016 г. показват достигане до почти 60 000 смъртни случая. Това е най-големият годишен ръст в американската история", подчертава Розенстийн.

Официалните данни от страна на Центъра за контрол и превенция на болестите се очакват по-късно през годината, но данни, събрани от New York Times, също показват, че смъртността след свръхдоза в САЩ ще надвиши 59 000 случая през 2016 г.

Розенстийн също така призова хората, работещи в силите на реда, да имат изострено внимание спрямо боравенето с фентанил - синтетичен опиат, който е между 50 и 100 пъти по-силно действащ от морфина. Фентанилът (Phentanylum) е обезболяващ и наркотичен аналгетик, използван отдавна в медицината. Той обаче все повече се среща в продажба на улицата, често смесен с хероин и други наркотици.

Фентанилът е толкова мощен, че представлява заплаха за служителите на спешна помощ, които го срещат като част от своята работа. "Вдишването само на няколко частици, пренасяни по въздуха, може да има фатален край", изтъква Розенстийн. "Полицаите ни и първите реагиращи срещат тази опасност всеки ден", добавя той.

Миналият месец полицай от щата Охайо избегна на косъм смъртта след като само изчетква малко фентанил от ризата си. Той оцеля, но с помощта на четири дози от медикамента Narcan (или Налоксон) - антидот, използван да се спрат ефектите на свръхдоза опиоиди. По-леки случаи на засегнати полицаи са регистрирани в Ню Джърси, Джорджия и Кънектикът, съобщи Розенстийн.

Полицаите, които могат да влязат в контакт с фентанил, определено се нуждаят от предпазни мерки, коментира и Ким Джанда (Kim Janda), химик-изследовател от изследователския институт Scripps в Сан Диего, Калифорния. "Вдишването на опиата е особено опасно, но е трудно да се установи кога пред себе си имаш фентанил, тъй като често той е под формата на прах и изглежда като много други наркотици", отбелязва Джанда.

По данни на американския Център по контрол и превенция на болестите смрътните случаи от свръхдоза наркотици от синтетични опиати като фентанил са се увеличили със 72% между 2014 и 2015 г.

Смъртта на Принс и Майкъл Джексън  също се дължи на свръхдоза фентанил. 

Освен, че допринася за хиляди смъртни случаи, пристреността към наркотиците причинява все по-голяма заболеваемост на новородените бебета със синдрома на неонаталната абстиненция, който се причинява от излагането им на наркотици докато са в майката.

Керълин Къртис (Carolyn Curtis) е физик в Хънтингтън, Западна Вирджиния - щатът, който има най-много случаи на смърт от свръхдоза в САЩ през 2015 г. Тя прогнозира, че 11% от новородените в болницата, в която работи, имат този синдром. Къртис отбелязва, че опиодният аналгетик Карфентанил, който произлиза от Фентанила и е 10 000 пъти по-силно въздействащ от морфина, се превръща във все по-голям проблем за региона.

Администрацията за контрол на храните и лекарствата в САЩ вече поиска продаваният по аптеките опиоид Opana ER да бъде иззет от пазара поради опасения, че рисковете надвишават ползите от него. За първи път агенцията предприема подобна стъпка поради опасността от злоупотреба с лекарството.

Източник: ABC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

4

Denis Rizanov

12.06 2017 в 17:57

Къде са сега всичките дрогирани коври дето блееха да се разреши марихуаната и по този начин щяло да с снизи употребата на останалата дрога? Къде сте бе е.алници?

12311

3

emilovf

12.06 2017 в 13:54

Който ползва тези боклуци да си му мисли и да си носи сам риска!