За сланината с любов

Ваня Милева Последна промяна на 03 декември 2015 в 08:05 64537 3

Тази седмица премиерът Борисов ни каза, че който яде сланина, тоест употребява повече наситени мазнини, трябва да плаща по-високи здравни осигуровки, защото води по-нездравословен начин на живот.

Отдавна се твърди, че наситените мастни киселини повишават нивата на холестерол и водят до инфаркт. Обаче много от последните проучвания показват, че истинската картина е далеч по-сложна.

Една обширна статия (Saturated Fat: Good or Bad?) на д-р Крис Гунар (Kris Gunnars) от Authority Nutrition разглежда подробно наситените мазнини и дали те са нещо добро или лошо що се отнася до нашето здраве.

Какво са наситените мазнини?

"Мазнините" са макронутриенти. Това са хранителни вещества, които при консумираме ни дават енергия.

Всяка молекула мазнина е изградена от една молекула глицерол и три мастни киселини, които може да бъдат наситени, полиненаситени или мононенаситени. "Насищането" има нещо общо с броя на двойните връзки в молекулата. Наситените мастни киселини са без двойни връзки, мононенаситените мастни киселини имат една двойна връзка, а полиненаситените мастни киселини имат две или повече двойни връзки.

Тази схема показва разликата:

Наситени и ненаситените мастни киселини. Схема washington.edu.

Казано иначе, в молекулата на наситените мастни киселини всички въглеродни (C) атоми са изцяло "наситени" с водородни атоми (H).

Храните, които са с високо съдържание на наситени мазнини включват тлъсти меса, сланина, пълномаслените млечни продукти като масло и сметана, кокосови орехи, кокосово масло, палмово масло и тъмен шоколад.

Всъщност, "мазнините" съдържат комбинация от различни мастни киселини. Няма "мазнини", които се състоят от изцяло наситени мастни киселини, или изцяло от моно- или полиненаситени. Дори храни като говеждо месо, също съдържат значително количество моно- и полиненаситени мазнини (Nutrition Facts).

Мазнините, които са предимно наситени (като маслото) са твърди при стайна температура, докато мазнините, които са предимно ненаситени (като зехтина) са течни при стайна температура.

Подобно на другите мазнини, наситените мазнини съдържат 9 калории на грам.

Наситените "мазнини" са мазнини, които съдържат висок процент наситени мастни киселини, които не съдържат двойни връзки. Наситените мазнини са твърди при стайна температура.

Защо хора смятат, че са вредни?

Сърдечносъдовите заболявания силно се разпространиха през 20-ти век, подобно на епидемия. От рядко заболяване, много бързо се превърнаха в причина N1 за смъртните случаи сред населението на Европа и Америка и все още е така.

Учените установили, че храненето с наситени мазнини, изглежда увеличава нивото на холестерол в кръвта. Това важно откритие става по времето, когато се разбира, че високият холестерол е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Това довело до следната хипотеза: Ако наситените мазнини повишават холестерола (A причинява B) и холестеролът причинява сърдечни заболявания (B предизвиква C), това трябва да означава, че наситените мазнини причиняват сърдечни заболявания (A причинява C).

Но за момента, този извод не почива на никакви доказателства от експерименти с хора.

Тази хипотеза (наречена "diet-heart hypothesis") се основава на предположения, данни от наблюдения и проучвания върху животни (The diet–heart hypothesis: a critique). Тaкa хипотезата се превърна в обществена политика през 1977 г., преди да бъде доказана (Report of the Dietary Guidelines for Americans Committee), а както се вижда все още е устойчиво убеждение у някои държавни ръководители и у нас.

Въпреки че вече имаме изобилие от експериментални данни при хора, показващи, че тези първоначални предположения са погрешни, все още се твърди, че ако се избягват наситените мазнини, ще се намали рискът от сърдечни заболявания.

Няма експериментални доказателства, че наситените мазнини са пряко свързани със сърдечно-съдовите заболявания.


Наситените мазнини може да повишат LDL ("лошия") холестерол, но също така и HDL ("добрия") холестерол

Важно е да се разбере, че думата "холестерол" често се използва неправилно. HDL и LDL, съответно "добрият" и "лошият" холестерол, всъщност не са холестероли, те са молекулни комплекси, които пренасят холестерола, известни като липопротеини. LDL означава липопротеинови комплекси с ниска плътност, а HDL означава липопротеинови комплекси с висока плътност. И двата "холестерола" са идентични.

В началото учените измервали общия холестерол в рамките както на LDL, така и на HDL. По-късно станало ясно, че LDL е свързан с повишен риск, а HDL е свързан с понижен риск (1, 2, 3, 4, 5, 6) от развитие на сърдечно-съдови заболявания. "Общият" холестерол всъщност има много недостатъци като маркер, тъй като включва и HDL. Високият HDL (който всъщност защитава) също допринася за по-висок "общ" холестерол.

Тъй като наситените мазнини повишават нивата на LDL, изглежда логично да се предположи, че това ще увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Но някои учени игнорират факта, че наситените мазнини също така повишават нивото и на HDL. Освен това нови изследвания показват, че LDL не е непременно "лош", защото има различни подвидове на LDL (7, 8, 9, 10, 11, 12)

  • Малки, плътни LDL: Това са малки липопротеини, които могат да проникнат в артериалните стени лесно и могат да предизвикат сърдечно заболяване.
  • Големи LDL: Тези липопротеини са големи и "пухкави" и не проникват толкова лесно в артериите.

Малките плътни частици са и много по-податливи на окисление, което засилва опасността от сърдечно-съдови заболявания (13, 14, 15). При хора с предимно малки LDL частици има три пъти по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с тези с предимно големи LDL частици (16). Така ако искаме да намалим риска от сърдечни заболявания, трябва да имаме повече от големите LDL частици и по-малко от малките.

Ето един интересен факт, който често се игнорира от "мейнстрийм" диетолозите: яденето на наситени мазнини променя LDL частиците от малки, плътни в големи (17, 18, 19). Това означава, че макар наситените мазнини да повишават леко LDL, носителя на "лошия" холестерол, те го променят в доброкачествен подтип, който е свързан с намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Дори ефектите на наситени мазнини на LDL не са чак толкова драматични. Въпреки, че те повишават LDL за кратко, много дългосрочни наблюдения не намират връзка между употребата на наситени мазнини и LDL (20, 21, 22).

Изглежда също, че това зависи от "дължината на веригата" на мастната киселина. Например палмитинова киселина (16 въглеродни атома), може да повиши LDL, докато стеариновата киселина (18 въглеродни атома) не води до такова повишение (23).

Сега учените добре знаят, че не става въпрос само за концентрацията на LDL или размера на частиците, а броят на LDL частиците, наречени LDL-р, в кръвния поток. Така излиза, че диети с високо съдържание на наситени мазнини могат да понижат LDL-р, а нискомаслените диети могат да имат неблагоприятен ефект и да повишават LDL-р (24, 25, 26, 27).

Наситените мазнини, повишават HDL ("добрия") холестерол и променят LDL от малки, плътни ("лоши") частици в големи LDL, които са "добри". Като цяло наситените мазнини не вредят на профила на липидите в кръвта, както се смяташе досега.

Причиняват ли наситените мазнини сърдечно-съдови заболявания?

Предполагаемите вредни въздействия на наситените мазнини са крайъгълният камък на съвременните препоръки за здравословно хранене. И подобни кампании се финансират добре. Въпреки десетилетията научни изследвания и изразходваните милиарди долари, учените все още не могат да докажат ясна връзка.

Скорошни обзорни статии констатират, че комбинираните данни от множество други изследвания показват, че наистина няма връзка между консумацията на наситени мазнини и сърдечно-съдови заболявания. Те включват преглед на 21 проучвания с общо 347,747 участници, публикувани през 2010 г. Тяхното заключение: няма абсолютно никаква връзка между наситените мазнини и сърдечно-съдови заболявания (28).

Друго изследване, публикувано през 2014 г., обобщава данни от 76 проучвания (наблюдателни и контролирани проучвания) с общо 643 226 участници. То установява също, че няма връзка между наситените мазнини и сърдечно-съдовите заболявания (29).

Един систематичен преглед на Cochrane collaboration, които комбинират данни от множество рандомизирани контролирани проучвания, публикуван през 2011 г. потвърждава, че намаляването на наситените мазнини няма никакъв ефект върху общата смъртност и смъртността от сърдечно-съдови заболявания (30). Все пак те са установили, че замяната на наситените мазнини с ненаситени намалява риска от сърдечно-съдови болести (но не и смъртността) с 14%. Това не означава, че наситените мазнини са "лоши", въпреки че някои видове ненаситени мазнини (предимно омега-3) са защитни, а наситените мазнини са неутрални.

В крайна сметка най-големите и най-добрите проучвания, търсещи връзка между наситените мазнини и сърдечно-съдови заболявания, показват, че не съществува такава пряка връзка. Това е мит, задържал се прекалено дълго време. За съжаление, правителствата и "мейнстрийм" здравните организации изглежда трудно могат да променят мнението си и продължават да повтарят старата нискомаслена догма.

Връзката между наситените мазнини и сърдечно-съдовите заболявания е проучена интензивно в продължение на десетилетия, но най-големите и най-добрите проучвания показват, че не съществува статистически значима връзка.

Полезна ли е за здравето диетата с ниско съдържание на наситени мазнини?

Няколко големи изследвания са проведени върху диетите с ниско съдържание на мазнини. Основната цел на такива диети е да се намали приема на наситени мазнини и холестерол. Тази диета също така препоръчва да се повиши консумацията на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни заедно с намаляването на консумацията на захар.

"Women’s Health Initiative" или "Инициатива за здравето на жените" е най-голямото проучване на храненето в историята. Това е рандомизирано контролирано проучване с 46 835 жени, които са били инструктирани да ядат бедна на мазнини храна. След 7,5-8 години се установила само 0,4 кг разлика в теглото и нула разлика в честотата на сърдечно-съдовите заболявания, рак или смъртност (31, 32, 33, 34).

Други мащабни изследвания са потвърдили, че диетата с ниско съдържание на мазнини не предпазва от сърдечни заболявания (35, 36).

Интересно е да се види, че при преобладаваща употреба на нискомаслени храни процентът на затлъстяване се е повишил драстично (37).

Появата на модата на нискомаслените диети и епидемията от затлъстяване.

Тази графика показва, че епидемията от затлъстяване започва с пълна сила по едно и също време със съветите за диети с ниско съдържание на мазнини. Епидемията от Диабет тип 2 следва скоро след това. Разбира се, тази графика нищо не доказва (корелацията не означава причинно-следствената връзка - виж "Слочаенос? Не мисла!"), но е логично, че замяната на традиционните храни като масло и месо с преработени с ниско съдържание на мазнини храни има нещо общо с него.

Интересно е също, когато погледнете в литературата, че в почти всяко проучване, което сравнява "одобрена от експерти" диета с ниско съдържание на мазнини с други диети (включително палео, веган, ниско съдържание на въглехидрати и средиземноморска), първата винаги отстъпва, що се отнася до положителните ефекти върху здравето (40, 41, 42, 43).

Изследванията на диетите с ниско съдържание на мазнини не показват намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания или смъртност, а някои проучвания показват, че замяната на наситените мазнини с растителни масла увеличава риска.

За хора с определени медицински състояния се изисква да намалят наситените мазнини

Резултатите от повечето изследвания се основават на средни стойности. Проучванията ясно показват, че средно, наситени мазнини не повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Но в рамките на тези средни стойности има индивидуални различия. При повечето хора няма риск, но има групи, при които рискът се повишава. Това включва хора с генетично заболяване, наречено фамилна хиперхолестеролемия, както и хора, които имат вариант на гена, наречен ApoE4 (44).

С течение на времето, науката генетика сигурно ще открие още начини, с които диетата влияе върху нашия индивидуален риск за заболяване.

При някои хора трябва да се минимизира приема на насители мазнини, включително хора с фамилна хиперхолестеролемия или ген, наречен ApoE4.

Наситените мазнини са отлични за готвене и храните с високо съдържание на наситени мазнини могат да бъдат здравословни

Наситените мазнини има някои важни полезни аспекти, които рядко се споменават. Наситените мазнини (например свинска мас) са отлични за готвене. Тъй като те нямат двойни връзки, те са силно устойчиви на топлинно въздействие (45).

Полиненаситените мазнини, от друга страна, лесно се окисляват, когато се нагряват (46). Поради тази причина кокосовото масло, маста и маслото са отличен избор за готвене, особено при висока температура на готвене като пърженето.

Храните с естествено високо съдържание на наситени мазнини също могат да бъдат здравословни толкова, колкото качествените непреработени храни. Това са меса и млечни продукти от естествено хранени животни, тъмен шоколад и кокосови орехи.

Да обвиняваме за нови здравни проблеми отдавна употребявани храни няма смисъл

Здравните организации са похарчили огромни ресурси в изучаване на връзката между наситените мазнини и сърдечно-съдови заболявания. Въпреки хилядите учени, десетилетията научни изследвания и изразходваните милиарди долари, тази хипотеза все още не е подкрепена от никакви ясни доказателства.

Митът за вредата от наситените мазнини не е доказан досега и никога няма да бъде доказан, защото е просто грешка. Не само, че този мит не се поддържа от никакви научни доказателства, той лесно се опровергава с малко обикновен здрав разум. Нашите предци са яли наситени мазнини в продължение на стотици хиляди, ако не и милиони години, а епидемията от сърдечни заболявания започна преди няма и сто години. Да обвиняваме за нови здравни проблеми отдавна употребявани храни просто няма смисъл.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.12 2015 в 16:04

Да, така е. Аз също съм съгласен с Вашия коментар. :)))

05.12 2015 в 22:43

V Ray, по начина, по който го твърдите, мога да кажа същото за вашия коментар.

03.12 2015 в 16:42

Статията е тенденциозна, на много места оставя лъжлив привкус, общо взето е реакция на сланинест viral в социалните мрежи. Не го правете повече, сваля нивото, моля. Съчетанието от картинки, цитации и _определени_ проучвания несъмнено буди доверие, но поднесено по този начин вреди, не помага.