Защо е много важно да ваксинираме децата си

Теодор Спасов Последна промяна на 21 март 2017 в 11:17 35521 1

Двегодишно дете от Пловдив е било диагностицирано с морбили, стана ясно през уикенда. Детето не е било ваксинирано в България, където имунизацията срещу морбили, рубеола и паротит е задължителна на 13-ия месец след раждането, тъй като е било с родителите си в Германия, откъдето е пристигнало наскоро, минавайки през Румъния.

Заради този случай Министерството на здравеопазването указа на личните лекари да ваксинират всичките си пациенти, които нямат имунизация. Причината за тези мерки е, че миналата седмица стана ясно, че в съседна Румъния - откъдето заболялото пловдивско дете, е минало, завръщайки се от Германия - са били регистрирани около 3200 случая на морбили, като 17 души са починали. Това съобщи българското здравно министерство на 16 март. 

Освен в северната ни съседка, епидемии от морбили понастоящем върлуват също в Обединеното кралство и Италия. Като причина за възкръсването на отдавна отшумели опасни болести лекарите в Западна Европа посочват факта, че все повече родители се страхуват от ваксините и отказват да ваксинират децата си, подвластни на антиваксърските настроения, станали много популярни в развитите общества през последното десетилетие.

Болести от миналото

Преди по-малко от 2 години стана ясно, че болестта дифтерия, наричана още „удушващият ангел на децата“, се е е завърнала в Испания след повече от 40-годишно отсъствие. Тогава 6-годишно испанче бе прието в интензивно отделение в Барселона, покосено от нея, като самите лекари са се чувствали неподготвени за подобен случай, просто защото никога преди това не са се сблъсквали с него. Като причина за появата на болестта при това испанско момче лекарите посочиха факта, че родителите му са отказали да го ваксинират. Но проблемът не свърши до тук – оказа се, че болното дете е предало бактериите на още 8 деца, включително и такива, които са били ваксинирани срещу дифтерия, като наложеното им превантивно антибиотично лечение е довело до това те да бъдат пощадени. И тъй като няма ваксина, която да е 100 процента ефективна, дори и ваксинираните деца са били изложени на риск.

Ваксините спасяват милиони деца в Европа всяка година

Единственото заболяване, което е напълно отстранено от Земята благодарение на ваксините, е едрата шарка. Преди тя да бъде преборена, е убивала всяко седмо дете в Европа. Това означава, че само през 2016 г. – когато в Европейския съюз са родени около 5,1 милиона деца – ваксините против едра шарка са спасили живота на 730 000 европейчета.

Но ваксината против едра шарка далеч не е единствената, благодарение на която днес милиони европейски деца са здрави. Много от потушените в развитите страни болести все още съществуват в развиващите се общества, където ваксинациите невинаги са задължителни. При днешните възможности за пътуване, отказвайки да ваксинираме децата си, ние ги обричаме да се разболеят от болести, с които повечето европейски лекари никога през живота си не са се сблъсквали. Минимална е вероятността лекар да заподозре и разпознае тези смъртоносни болести, чиито симптоми почти винаги наподобяват такива при грипни състояния. Колкото и непривлекателно да звучи, истината е, че много от тези болести се откриват от лекарите чак при извършване на аутопсия.

Без ваксините светът не би бил такъв, какъвто го познаваме. А много по-лош.

Благодарение на ваксините и антибиотичното лечение хората днес живеем по-дълго от когато и да било преди. Само преди около 100-150 години повечето деца, които са се раждали в едно семейство, не са успявали да достигнат дори пълнолетие, камо ли да имат средна продължителност на живота от 71 години, каквато е средната за света днес. Тя е и най-високата в историята на човечеството – поне такова, каквото го познаваме.

Да си представим за миг света без ваксините. Особено в големите градове, в които все по-често живеем и където грипът връхлита хиляди за часове. Някои отдавна отшумели болести също биха могли да връхлетят и покосят много хора за часове - ако не хиляди, то поне десетки. А при тотална липса на ваксини, детската смъртност може да се увеличи в пъти, а продължителността на живота на хората да падне значително.

Кога ваксините може да бъдат опасни?

Няма доказателство, че ваксините причиняват аутизъм въпреки широко разпространяваното в медиите такова твърдение. Ваксиниранетo по време на детството като цяло е безопаснo, a нежеланите реакции, ако има такива, обикновено са леки и зависят от вида на самата ваксина и от организма на човека.

Някои чести странични ефекти включват повишена температура, болки около мястото на инжектиране и в мускулите. Ваксините може да доведат до проблеми и да бъдат опасни само в случаите когато човекът е алергичен към някоя от съставките ѝ. Тежките странични ефекти са изключително редки, като вероятността детето да се разболее от болестта, срещу която е ваксинирано, е много по-голяма от тази да получи тежък страничен ефект.

Между конспиративните теории и реалността

През последните 5-10 години във форумите в интернет и в социалните мрежи се появиха силни антиваксърски настроения, на които започнаха да става подвластни все повече родители в България. Много от тях отказват да положат необходимите ваксини на децата си и не осъзнават, че така обричат на опасност децата си, при това не само своите, а и тези на другите родители.
Ваксинацията не е индивидуален, а е системен акт. Прилага се масово, защото това е единственият начин някои опасни болести и произтичащите от тях тежки усложнения да бъдат преборени. Достатъчно е само малка част от населението да не е ваксинирано, за да се прояви отново някоя затихнала благодарение на ваксинациите болест. При това потърпевши от болестите може да бъдат не само неваксинираните хора, а и такива, които са били ваксинирани.

Атниваксърството като хибридно оръжие?

Хипотетично погледнато, достатъчно е малка част от населението да не е ваксинирано, за да възникне епидемия в даден момент. Антиваксърските послания достигат до родителите най-вече благодарение на социалните мрежи, които се явяват основният проводник на конспиративни теории, фалшиви новини и пропаганда. В ситуация на хибридни атаки - ако в действителност има такива - би било твърде удобно антиваксърството да се използва като инструмент. Целта на хибридните атаки е именно да подрие системата в обществото, като възобновяващите се болести от миналото са един от хипотетичните способи.

Неконвенционални войни са войните на бъдещето, твърдят все повече експерти в различни области на науката. Информационните атаки днес без съмнение са най-ефективните неконвенционални методи поне на този етап, като конспиративните теории, всяването на страх и недоверие у системата са основните нейни актуални ефекти.

Вероятно ще изминат десетилетия, докато хората в различните общества по света се сдобият с рефлекси да разпознават информацията, която цели да ги дезинформира и манипиулира, превръщайки ги в инструменти на нечисти цели. А предвид все по-честите епидемии, възникващи в резултат от посланията на антиваксърството, предположението, че разпространяването на тези послания не е съвсем случайно, звучи все по-правдоподобно.

*Авторът е журналист и анализатор, носител на наградата "Журналист на годината" за 2016 г., която се присъжда в рамките на конкурса "Човек на годината".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9010

1

Владислав Пенчев

21.03 2017 в 13:37

Една корекция, относно случаите на дифтерия в Испания - ваксината срещу дифтерия е токсоидна, т.е. тя създава имунитет срещу токсините, произвеждани от бактерията-причинител, а не срещу самата бактерия. Затова при ваксинираните симптомите на болестта не се развиват, въпреки, че са заразени с бактерията. Затова 8-те ваксинирани деца, в които е открита бактерията са живи и здрави. Ваксината е ефективна и предотвратява болестта, просто тя никога не е била насочена срещу самата бактерия. Антибиотиците унищожават бактерията. Същото важи за ваксината срещу тетанус. http://vaccine-safety-training.org/toxoid-vaccines.html