Защо ни се струва, че „пропадаме“, преди да заспим?

Хипнагонията се смята за нещо напълно нормално от еволюционна гледна точка

Катя Димитрова Последна промяна на 31 юли 2016 в 16:00 18629 1

Кредит theconversation.com

Потапянето в мекото легло и лекото отпускане в съня са една от най-приятните емоции, които изпитваме. Те обаче могат да бъдат помрачени от неприятни усещания, като например чувството, че пропадаме в бездна.

Учените наричат този феномен „хипнагония“. Той често е придружен от визуални халюцинации, натрапчиво усещане за опасност и краткотрайна парализа, предизвиквайки специфични конвулсии в тялото ни. Тогава мускулите на тялото ни несъзнателно се свиват много бързо, почти като спазми, пише The Conversation.

Каква е причината за това?

Смята се, че това стряскане на сън е свързано с най-малко две функции. На първо място, това внезапно събуждане ни позволява да проверим обстановката около нас за последен път и да се уверим, че е наистина безопасно да заспим.

Друга предполагаема еволюционна функция е, че това ни позволява, или поне е позволявало на нашите древни предци, да проверят стабилността на позицията на тялото преди заспиване, особено ако са се опитвали да заспят върху дърво.

Има и трета основна теорията, според която хипнагогното пропадане е просто симптом на нашата активна физиологична система, която най-накрая се предава на желанието за сън и преминава към състояние на отдих.

Изследователите предполагат, че кофеинът и други стимуланти, както интензивните тренировки или повишените нива на стрес в организма допринасят за появата на това явление. Други причини могат да бъдат прекалено голямата умора, недоспиването и хаотичните времена на лягане и ставане.

Според специалистите, спазването на приблизително едни и същи часове на лягане и ставане помага за избягването на този феномен. Хипнагогното пропадане може да бъде предизвиквано и чрез стимулиране на сетивата по време на периода преди заспиване. Затова е препоръчително да се спи на по-хладно, тъмно и тихо място.

Що се отнася до храненето, това усещане се може да е свързано също с дефицит на магнезий, калций и желязо в тялото.

Учените посочват, че по темата има малко изследвания, вероятно защото хипнагонията се смята за нещо напълно нормално от еволюционна гледна точка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12035

1

Тайна

26.09 2016 в 13:25

Жалко, че толкова късно виждам новината и вече няма да е толкова четена. Практиката показва, че няколко капки йод - 3-5 на ден, поне два пъти в седмицата (може и всеки ден, това е съвсем малко количество) решава проблема с пропадането.