Коледни снежинки: Макрофотографията разкрива уникалния им дизайн

Ваня Милева Последна промяна на 21 декември 2019 в 00:56 26845 0

Кредит Алексей Клятов / CC BY-NC 3.0

Снежинката е единичен леден кристал, израснал около прахова частица в свръхнаситени въздушни маси, привличайки преохладени водни капчици, които замръзват и се присъединяват в кристална форма.

Физикът Кен Либрехт отгледа в лабораторни условия няколко двойки абсолютно еднакви снежинки, но тъй като формата на снежинките зависи от условията в момента на нейното образуване, всяка снежинка има свой модел, защото в природата условията почти никога не се повтарят, а снежинките се движат през различни температурни и влажни зони в атмосферата.

Разликите между отделните снежинки може да са незначителни, но всяка снежинка наистина е уникална по своя дизайн.

Джон Нелсън, професор по физика в Катедрата по атмосферни науки в Университета на Аризона, Тусон, пък е определил, че броят на възможните видове снежинки, които могат да съществуват на планетата, е огромен - 1 с 768 нули. Така че шансът да намерите две еднакви снежинки е по същество нула.

Алексей Клятов е снимал хиляди снежинки, представя няколко зашеметяващи снимки, които може да видите в галерията горе.

Снежинките се различават една от друга, но могат да бъдат категоризирани в осем общи класификации и поне 80 варианта. Основните форми на ледените кристали, от които могат да се получат комбинации, са игла, колона, плочка и скреж. Снегът изглежда бял на цвят, въпреки че е направен от прозрачен лед. Това се дължи на дифузното отразяване на целия спектър от светлината от малките кристални ръбовете на снежинките.

Японският физик Укичиро Накая разработва кристална морфологична диаграма, свързваща кристалната форма с температурата и влажностт, при които са се образували.

Морфология на кристалната структура като функция от температурата и влажността
Температурен диапазонДиапазон на насищане (g/m3)Видове снежни кристали под точката на насищанеВидове снежни кристали над точката на насищане
От 0 ° C до -3,5 ° C 0,0 до 0,5 Солидни плочки Тънки плочки

Дендрити

От -3.5 ° C до -10 ° C  0,5 до 1,2 Солидни призми

Кухи призми

Кухи призми

Игли

От -10 ° C до -22 ° C  1.2 до 1.2 Тънки плочки

Солидни плочки

Секторни плочки

Дендрити

От -22 ° C до -40 ° C 0,0 до 0,4 Тънки плочки

Солидни плочки

Колони

Призми

Рядко при температура около -2 ° C снежинките могат да се образуват в трикратна симетрия като триъгълни снежинки. Най-често срещаните снежни частици са видимо неравномерни, въпреки че почти перфектните снежинки по-често се срещат по снимките, тъй като са по-фотогенични.

Малко вероятно е две снежинки да си приличат поради приблизителните 10 19 (10 квинтилиона) водни молекули, които съставят обикновената снежинка, които растат с различна скорост и в различни модели в зависимост от променящата се температура и влажност в атмосферата. 

Изображение със сканиращ електронен микроскоп на покритите със скреж двата края на снежинка тип "затворена колона".

Фотографирането на снежинки само по себе си е изкуство, но това не е само фотография - обработката на такива малки обекти изисква време и търпение, обяснява Клятов. Той работи през цялата година, включително лятото, за да разшири и усъвършенства колекцията си от снежинки.

Твърди се, че най-голямата снежинка е била широка 15 инча (38 см). Казват, че по време на снежна буря на 28 януари 1887 г. във Форт Кьог, Монтана, снежинките са били „големи колкото тигани.“ Това твърдение не е обосновано, но все пак е вписано като световен рекорд в книгата Гинес.

Източник: Christmas flakes: macro photography reveals unique snowflake design, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !