VR-игра помага за изучаване на деменцията

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 август 2017 в 10:12 28940 0

Кредит DEUTSCHE TELEKOM

От днес, 29 август, компютърната игра с виртуална реалност Sea Hero Quest може да бъде изтеглена.

Тя, според учените, ще се опита да стимулира мозъка на играча чрез серия от задачи, базирани на уменията за запаметяване и ориентация в пространството.

В същото време Sea Hero Quest е част от най-големия в света експеримент, който ще събира данни за изследване на деменцията, съобщава BBC News

Един от първите симптоми на деменцията е загубата на способността за ориентиране в пространството. В момента обаче има малко информация, позволяваща да се сравнят когнитивните функции на различна възраст и точно в това трябва да помогне видеоиграта, според учените.

Във виртуалния свят на Sea Hero Quest играчът е капитан на кораб. Той трябва да използва своето усещане за посока, за да се движи по сложни водни пътища, необитаеми острови и студени океани. И дори да храни морски чудовища с хот-дог.

DEUTSCHE TELEKOM

Sea Hero Quest е разработена от германската телекомуникационна компания Deutsche Telekom, благотворителният фонд на Великобритания за изследване на Алцхаймер (Alzheimer's Research UK), както и учени от Университетския колеж в Лондон и Университета в Източна Англия.

Мобилната версия на играта е пусната през 2016 г. и е изтеглена повече от три милиона пъти в 193 държави.

Резултатите от първата игра бяха представени на международна среща на невро-учените през 2016 г.

Според Дейвид Рейнолдс (David Reynolds), главен изследовател на Alzheimer’s Research UK, сега изследователите имат изобилие от информация, която ще помогне да се разбере как хора от различни полове и различни възрасти се ориентират в играта. Учените добавят, че решаването на задачите изисква използването на различни части на мозъка, а различните части на мозъка се използват по различен начин при различни видове деменция.

Около 50 милиона души по света страдат от деменция и болестта на Алцхаймер. И въпреки че тези заболявания се считат за неизлечими, е възможно, ако се диагностицира навреме, да се забави значително тяхното протичане. Според Рейнолдс учените искат да се научат да диагностицират деменцията 10-15 години по-рано, отколкото сега. И игри като Sea Hero Quest ще помогнат за това, отбелязва изследователят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !