07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Две затъмнения, на Слънцето и Луната, през септември 2016

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 август 2016 в 15:35 77070

Месец септември започва обещаващо за любителите на астрономията. Още на 1-ви септември ще има пръстеновидно Слънчево затъмнение, което за съжаление няма да бъде видимо от България.

Слънчевите затъмнения настъпват тогава, когато Луната застане между Слънцето и Земята. В случая Луната ще бъде в по-отдалечена част от орбитата си около Земята и Слънцето ще изглежда като пръстен около Луната. Онези от вас, които по това време ще бъдат на остров Мадагаскар, Конго, Танзания или в Югозападната част на Индийския океан могат да се запознаят с подробности от затъмнението от следната карта, предоставена от колегите от NASA.

Затъмненията не приключват до тук. На 16 септември от нашата страна ще имаме възможност да видим началото на лунното затъмнение от полусянката на Земята. Събитието ще настъпи в 19ч. 54м. 40с.,ще продължи 3 часа, 59 минути и 16 секунди, като ще бъде видимо от Европа, Африка, Азия, Австралия, Антарктика, Индийския океан, по-голямата част от Атлантическия океан и западната част на Тихия океан.

Това затъмнение, обаче няма да бъде толкова впечатляващо за наблюдение, тъй като затъмненията предизвикани от полусянката на Земята само намалят незначително яркостта на лунния диск, или Луната ни изглежда леко оцветена. Твърде вероятно е цялото събитие да бъде едва забележимо, но все пак си заслужава да погледнете към Луната и да се уверите сами. За повече информация може да посетите този линк.

На 3 септември планетата Нептун ще бъде в опозиция. Планетата ще бъде в най-близката си точка до Земята и ще бъде изцяло осветявана от Слънцето, което ще даде възможност на най-запалените любители на астрономията да видят и да снимат планетата. За целта обаче, ще бъдат нужни мощни телескопи, тъй като планетата е доста отдалечена от Земята.

На 22 септември искаме или не в 17ч. И 21 мин. ще настъпи астрономическата есен и заедно с нея есенното равноденствие. В астрономията понятието „равноденствие“ се използва за да се отбележи моментът от годината, в който пътят на Слънцето по небесната сфера пресича небесният екватор. Годишно равноденствията са две – пролетно и есенно, и се счита, че тогава денят и нощта са приблизително равни по продължителност.

Последното събитие за месеца ще настъпи в 22ч и 30 мин. на 28 септември когато Меркурий ще бъде в максимална западна елонгация на 18° от Слънцето. На тази и следващата дата планетата ще бъде достъпна за наблюдения рано, преди зазоряване, защото ще изгрява около час и половина преди Слънцето.

Фази на Луната през месец септември 2016

Новолуние – 1 септември – 12ч 3 мин.
Първа четвърт – 9 септември – 14 ч. 49 мин.
Пълнолуние – 16 септември – 22 ч. 5 мин.
Последна четвърт – 23 септември – 12 ч. 56 мин.

Двете затъмнения, както и останалите астрономически събития през този месец не са повод за паника и няма да доведат до никакви лоши последствия за жителите на Земята.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Космология
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.