07 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Поглъщането на плацента може да причини опасни бактериални инфекции

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 юли 2017 в 00:41 207116

В събота следобед баща преби лекарка в столичната болница "Шейново", защото не му дала плацентата на току-що роденото му бебе. Лекари коментират, че вече има доста случаи, при които жени си искат плацентата за различни цели.

Напоследък стана модерно, главно поради широкото рекламиране от страна на холивудски знаменитости, майките да консумират своята плацента след раждането на децата си. Никнат компании, които предлагат да превръщат плацентата в смутита, трюфели или хапчета, като твърдят, че поглъщането й, практикувано от много бозайници, може да даде на възстановяващите се от раждането жени наплив от витамини и хранителни съставки, и да предотврати следродилната депресия.

Доказателствата обаче сочат липса на каквато и да било полза за здравето за майките или децата. Дори може да се окаже, че е изключително опасно предвид на случая от есента на 2016 г. в американския щат Орегон на починало новородено бебе, съобщава Statnews.

Случаят е на новородено, диагностицирано със стрептококова инфекция, която е довела до затруднения с дишането. След курс с антибиотици, бебето е хоспитализирано и отново е дало положителен тест за стрептококи. В търсене на източника на инфекцията лекарите разбират, че майката ежедневно поглъща капсули с изсушена плацента. Те тестват капсулите и се оказва, че именно това е източникът на стрептококи. 

Доклад, публикуван в седмичното издание Morbidity and Mortality на американския Център по контрол и превенция на болестите, обяснява, че хапчетата вероятно са увеличили стрептококовите бактерии във вътрешностите и кожата на майката, откъдето бебето е поело бактериите.

Подобен риск вероятно съществува и от друг вид бактерии, отбелязват учените. Плацентната тъкан, консумирана сурова, може да съдържа различни видове бактерии. Дори обработената плацента - било то сготвена, изсушена или консервирана, може да прехвърли инфекции.

Докладът на Центъра по контрол и превенция на болестите цитира неназована компания, произвеждаща хапчета от плацента, че приготовлението им става чрез дехидратиране на тъканта на 45-70 градуса по Целзий. За да се унищожат бактериите на салмонелата, например, е необходима температура от най-малко 55 градуса по Целзий в продължение на 121 мин (в доклада не се спомена каква е температурата за унищожаване на стрептококи).

Американската знаменитост Ким Кардашиан е сред привържениците на изяждането на собствената плацента

Редица компании, като Puget Sound Placenta, Northern Virginia Placenta Specialist Collective и Austin Womb Service, предлагат капсуловане като описаното в доклада, продавайки всичко - от обикновени капсули до шоколадови трюфели от плацента и плацентово смути. Холивудски знаменитости като Дженюъри Джоунс, Алисия Силвърстоун и Ким Кардашиан открито обявяват, че са погълнали хапчета от собствената си плацента след раждане с твърдението, че това е полезно за здравето.

Според Тимъти Кофийлд (Timothy Caulfield), автор на книгата "Греши ли за всичко Гуинет Полтроу" и професор в Университета в Албърта, консумирането на плацента е един от многото феномени, популяризирани от знаменитости, за които липсва научно доказателство.

"Наистина смятам, че ако нямаше хора като Ким Кардашиан и други знаменитости, останалите нямаше да правят това, нямаше дори да си го помислят, нямаше да е толкова популярно", коментира Кофийлд. "Силата на знаменистите е огромна и хапчетата от плацента са пример за това", добавя той.

Например, в книгата си от 2014 г. "Тhe Kind Mama" Алисия Силвърстоун пише: "Стигнах до момент, когато съпругът ми каза: "Пи ли си веселите хапчета днес?" и аз бях наистина натъжена, когато те свършиха. Те наистина ми помогнаха".

Кофийлд отбелязва, че социалните медии се превръщат в канал за здравословни съвети от знаменитостите към техните фенове по начин, по който е по-близък и реален за тях. Ким Кардашиан, например, пуска неколкократно в Twitter и Instagram постове в подкрепа на тези хапчета, включително снимка на шише с надпис "Ким, твоята удивителна плацента".

Когато става въпрос за здравето, Кофийлд препоръчва знаменитостите да бъдат игнорирани. "Това, което наистина трябва да направите, е да почакате за доказателства. Погледнете достоверни научни източници на информация. Това е, което трябва. Не източници, които рекламират едно изследване, не да получавате съвети от знаменитости, не да използвате шеги и разкази за доказателства", съветва ученият.


+ 14
- 0
Защото е опасна, а тоя персонал отговаря углавно за всяко свое действие.
Като е "тяхно" - утре какво - във всяка операционна да отворят гише за раздаване на отрязани джигери, ръце, крака, жлъчки ... Кой каквото иска - да взема. Граби народе, утре ще поскъпне!
Не може да мъкнеш насам - натам човешки части. Така са решили още проторелигиите, и са започнали да заравят мъртвите си. А ония същества даже още не са били хора, в биологичен смисъл. По-скоро маймуни. Но пак са знаели, че не бива.
+ 2
- 16
Не знам откъде дойде това, че човека искал да яде плацентата?
Явно някой изключително тъп журналист (най-обикновен педераст)си измисля новини.
Просто човечеца не е искал да им остави на скапаните мафиоти с бели престилки да правят кинти и затова е тая истерия и измислици.
Елл
Рейтинг : 9016
05.07 2017 в 10:06 4
+ 0
- 1
Не зная каква сила трябва да ме убеди да си изям плацентата при раждането. Това само като го погледнеш изглежда толкова отблъскващо! То е нещо което е служело за други цели... Но пък на таткото като не му е гнусно, плацентата си е тяхна, защо докторите не са им я дали? Това показва колко е закърняла медицинската система у нас, уви!
+ 15
- 2
Тия идиотки, и софийския идиот да не се имат за ескимоси? Ескимоските жени изяждат плацентата след раждането, за да не пукнат от глад.
Или се имат за животни? Ама и те освен заради глада, и да не привличат излишно хищници и лешояди.
XR4
Рейтинг : 13214
03.07 2017 в 21:00 2
+ 4
- 2
+1 за дедо поп
+ 33
- 13
Женските на бозайниците-хищници си изяждат плацентата не защото е много полезно, ами от немай-къде. Това им спестява едно излизане за лов в период когато рисковете от оставяне на малките са големи. Хищниците които имат социална организация да осигурява храна на родилките, не го правят. Сигурно има защо.

...

Иначе отдавна си мисля как може да се създаде у неграмотните маси "здравословна принуда" по отношение на здравето. По-високи здравни осигуровки ли, що ли? Немаш ваксина - 20% отгоре за всяка пропусната, употребяваш тютюн - 60% гърбица, хванеш трипер - +30% за една година напред за да си носиш друг път гумите и т.н.
 
Още от : Медицина
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.