12 странни радиосигнала идват от близка звезда (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 юли 2017 в 01:41 9609 0

Червено джудже. Автор: enricoagostoni/deviantart

Астрономи съобщиха за откриването на 12 "странни сигнала", идващи от една малка, бледа звезда, разположена на около 11 светлинни години от Земята.

Сигналите са получени на 12 май в обсерваторията Аресибо - гигантски радиотелескоп, разположен в Пуерто Рико. 12-те сигнала изглежда идват от звездата Ross 128 (известна още като GJ 447 или FI Virginis), червено джудже.

Абел Мендес (Abel Méndez), астробиолог в Университета на Пуерто Рико в Аресибо, заяви, че е наблюдавал звездата в продължение на 10 минути, като през това време сигналът е "почти периодичен". Мендес смята, че е малко вероятно, че за странния сигнал да е отговорен някакъв разумен извънземен живот, но отбелязва, че е рано да се отхвърля такава възможност. "Хората от Института за разследване на разумен извънземен живот (SETI) много се интересува от тези сигнали", - пише в имейл Мендес за Business Insider.

Planetary Habitability Laboratory

"Сигналът се състои от широколентови квазипериодични неполяризирани импулси с много силна дисперсия", отбелязва Мендес, цитиран от Earth&Sky. Неговата структура, постоянство и неподвижност предполага, че не идва от сателити на околоземна орбита, че тези сигнали не са причинени от смущения от наземни източници, тъй като са уникални за Ross 128 и не се наблюдават при други звезди, разказва астрономът.

За момента учените не знаят естеството на тези импулси, но имат три основни възможни обяснения -

  1. Сигналите от Ross 128 са подобни на сигналите от слънчевите изригвания тип II;
  2. Източникът е някакъв обект в полезрението около червеното джудже;
  3. Източникът е високоорбитален сателит.

"Всяко от възможните обяснения има своите проблеми. Например, слънчевите изригвания тип II имат много по-ниски честоти, а дисперсията предполага далечен източник. Освен това, в полезрението около Ross 128 няма много близко преминаващи обекти, а и никога не сме виждали сателитите да произвеждат такива импулси. Но, ако ви е интересно, хипотезата за извънземните е на дъното след след много други обяснения", - отбелязва Абел Мендес.

Но на 12 юли в личния си блог Мендес пише още за тайната на обекта Ross 128, коментирайки, че "никога не сме виждали спътници да излъчват такива импулси" и описвайки сигналите като "много особени".

Обсерваторията Аресибо - гигантски радиотелескоп, разположен в Пуерто Рико.

За съжаление, сигналът е твърде слаб за другите телескопи, така че все още не е потвърден.

Друг поглед към Ross 128

За да видите дали сигналите са все още там, Мендес се взира в Ross 128 и околностите му много пъти чрез Аресибо, като се започне от 16 юли.

"Ще бъде успех да намерим сигнала отново" на мястото на звездата, а не и от околността й, коментира Мендес. "Ако не получим сигнал, отново мистерията се задълбочава".

Мендес пише в своя блог, че другите радиотелескопи може да не са достатъчно чувствителни, за да уловят сигналите, отбелязвайки едно изключение: Китайския чудовищен петстотин метраов сферичен радиотелескоп (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope - FAST).

Но FAST не функционира в момента, тъй като още се калибрира и Мендес заяви, че не знае кога ще бъде в действие.

Изглед от въздуха на FAST в югозападната част на Китай, gbtimes.com

Сет Шостак (Seth Shostak), главен астроном в Института SETI, потвърди, че неговата група е "добре осведомена за сигналите" и може да използва своя мощен Allen Telescope Array в Калифорния, "за да ги провери".

"Шансовете са високи да са всъщност наземни смущения. Винаги се оказва така", заяви Шостак.

"Това е един WOW-сигнал" - добавя Шостак. "И все още е доста подозрителен".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !