29 октомври 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

12 вида небесни дъги - нова класификация

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 декември 2015 в 12:04 123534
Снимка: Jean Ricard

Предложена е нова система за класификация на атмосферните дъги от френския метеоролог Жан Рикар (Jean Ricard). Тя включва 12 вида и позволява дори на непрофесионалисти да разберат при какви атмосферни условия са се появили дъгите.

Дъгите са най-красивите и най-зрелищните оптични атмосферни явления. Но те са много по-сложни, отколкото простата подредба на цветовете, които всички знаем като деца.

Вдъхновен от тяхната красота метеорологът Жан Рикар е създал нов модел за класификация на дъгите, който е представил в петък по време на среща на Американския геофизичен съюз, съобщава National Geographic.

За някои създаването на такава система може да изглежда несериозно начинание, но тя може да "отправи предизвикателство към нашето разбиране за дъгите", заяви Рикар и може да изненада мнозина.

Всякакви дъги

Една дъга не винаги се състои от седемте ивици в различни цветове от червено до виолетово, както сме свикнали да мислим. Всъщност, седмият цвят - индиго - липсва винаги.

Дъгите често са по-сложни: понякога се появява втора дъга над първата - по-бледа, с цветове в обратен ред. Може да има тъмна ивица между ивиците или дори да са оградени в светли линии в горната и долната си част.

Има и дъги, в които някои цветове липсват.

Червена дъга. Когато слънцето е ниско над хоризонта, рано или късно през деня, цветовете на дъгата може да са само червено и жълто. Снимка: Nick Norman, National Geographic Creative

Двойна дъга. Снимка: Снимка: Randy Olson, National Geographic Creative

Когато дъждовните капки са по-малки, дъгата може да е "пухкава". Снимка: Sergio Pitamitz, National Geographic Creative

В червено и жълто при изгрев. Снимка:  Michael Melford, National Geographic Creative

През 50-те години е предложена класификация въз основа на размера на капките, които създават дъгата. Колкото по-големи са капките, толкова са по-ярки цветовете.

Друг опит да бъдат класифицирани е според височината на слънцето над хоризонта. При около 70° в дъгата преобладават сини и зелени цветове, а по-близо до хоризонта са повече в червено и жълто.

"На залез слънце или изгрев, цветът на слънцето и интензивността на светлината се променят драстично", обяснява Рикар. Когато слънцето е ниско над хоризонта, светлинните лъчи трябва да преминат през по-дебел слой от земната атмосфера. "Червеният успява да премине, но другите дължини на вълните изчезват напълно".

За да отчетат цялото разнообразие на дъгите Рикар и колегите му събират стотици снимки и ги обединяват в 12 групи, в зависимост от яркостта на шестте основни цвята, интензивността на тъмната ивица, както и липсата на цвят. Например, в един вид дъга липсва зелената ивица, в други - синята и виолетовата, а трети тип има само червено и синьо.

Системата е толкова проста, че ако някой погледне снимка на дъга и определи към кой от класовете принадлежи, веднага може да разбере на какво се дължи тя, коментира Рикар. Например мъглива червена дъга може да бъде създадена само при изгрев или залез слънце, при наличие на малки дъждовни капки.


e-mil 21.12 2015 в 14:48 4
+ 3
- 1
Да, в този случай и NG са за бутик.
Смисълът на научно-популярни статии е поне лекичко да образоваш хората, които нямат време да се занимават сериозно с наука. Да задоволиш глада за знания у възрастните и да възбудиш интерес към науката у подрастващите.

Затова е важно да не се подменят понятия. Да вдигнеш нивото на читателя, а не да слизаш до неговото.
н.о. 21.12 2015 в 13:34 3
+ 0
- 2
NG: "Draw a rainbow, and you’ll probably include lines of red, orange, yellow, green, blue, and violet. Maybe you’ll throw in indigo, though scientists don’t consider it to be a rainbow flavor."

И National Geographic ли са за бутик?
Vassia Ilieva 21.12 2015 в 13:30 2
+ 0
- 0
Bravo za razgranichenieto 'e-mil'. Aman ot 'svobodni' drunkanitzi.

Izviniavam se za latintza.
e-mil 21.12 2015 в 13:15 1
+ 4
- 1
За цвят "индиго" може да говорите в някой бутик. Когато пишете за наука е редно да го наричате "виолетово". Затова казваме ултавилетови лъчи, а не ултраиндигови.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.