120 изображения на лодки са открити близо до гробницата на египетски фараон

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 ноември 2016 в 14:39 7992 0

Повече от 120 изображения на древни египетски лодки са открити във вътрешността на сграда в Абидос, Египет.

Сградата е датирана на повече от 3800 години и е построена в близост до гробницата на фараона Сенусрет III, съобщиха археолози пред Live Science.

Серията от изображения показват как е изглеждала реално дървената ладия, заяви Йозеф Вегнер (Josef Wegner), уредник на музея в Университета на Пенсилвания, който е ръководител на разкопките. Само няколко дъски са останали от дървената лодка, която е била построена в Абидос или влачена през пустинята - в древен Египет такива лодки понякога са погребвани близо до гробницата на фараона.

Археолозите са открили, че вътрешността на сградата (21х4 м) е покрита с картини на повече от 120 древни египетски лодки. Изображенията са врязани в бялата мазилка на стените на сградата.

Източник:  Josef Wegner

Най-големите изображения са близо 1,5 метра дълги и показват "големи, добре очертани лодки, изобразени с мачти, платна, такелаж, горните палуби/кабини, кормила, гребла и в някои случаи гребци," пише Вегнер в статия, публикувана в International Journal of Nautical Archaeology. Някои изображения са малки и прости, най-малкото е с размер само около 10 см, разказва Вегнер.

Източник:  Josef Wegner

Освен лодките картината съдържа изображения на газели, говеда и цветя, а също и повече от 145 керамични съдове, много от които са погребани с гърлата към входа на сградата, отбеляза Вегнер.

Съществуването на сградата се знае от доклад от 1904, но едва сега се провеждат разкопки.

Откритието поставя пред археолози поредица от загадки, които бъдещи разкопки може да помогнат за разрешаването им.

Източник: Josef Wegner

Археолозите не знаят кой се изрязал тези картини или защо ги е създал. 

Една от възможностите е това да са хората, които са построили лодката, а може би хората, които са участвали в погребалната церемония след смъртта на фараона Сенусрет III са гравирали изображенията върху стените на сградите. Още една възможност е, че това е група, промъкнала се в сградата, след смърта на фараона и откраднала лодката, за да използва повторно дъските й.

Археолозите са озадачени и за целта на всичките тези керамични съдове в близост до входа на сградата. Възможно е те да са част от погребалната церемония. "Възможно е преливане на течност, може би, вода, при входа на сградата като магия да не потъва лодката", пише Вегнер в публикацията. 

Друга възможност е дървената лодка да е транспортирана върху дървена шейна през пустинята. В този случай, "водата и другите течности може да са били използвани за смазване на земята по пътя на лодката, докато е теглена от заливните до последното си място в пустинята", пише Вегнер, добавяйки, че "керамичните съдове, използвани в това пътуване може да имат само ритуалмо предназначение".

Екипът планира да извърши още разкопки в бъдеще, заяви Вегнер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !