Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Пирамидите в Египет разкриват нови тайни след сканиране

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 октомври 2016 в 00:37 30475 1

Кредит HIP Institute

На 11 октомври бе обявен края на първата фаза на проекта ScanPyramids. След една година работа са представени най-новите открития на мисията, чиято цел е да се изследва Голямата пирамида на Хеопс и пирамидата на Хефрен на платото Гиза, както и още две пирамиди в Дашур. 

През тази първа година археолозите са работили по пирамидата на Хеопс и Южната (Скосената) пирамида в Дашур. И ако за последната няма още ясни констатации, то изследването на вътрешността на Хеопсовата пирамида вече дава интересни резултати.

Методите

Проектът ScanPyramids има за цел да изследва сърцевината на най-големите пирамиди на Египет, без да пробива нито един отвор в структурите. За да направи това, международният екип специалисти, работещи по проекта, използват най-модерни технологии -  рентгенография, инфрачервена термография, фотограметрия, сканиране и 3D реконструкция. 

Метод на прилагане на инфрачервена термография. Източник: HIP Institute/Philippe Bourseiller

Резултат от инфрачервената термография. Източник: HIP Institute/Philippe Bourseiller

Освен това пирамидите се изследват с помощта на космически лъчи. Използват се мюоните, които идват от горните слоеве на земната атмосфера, където се създават от сблъсъци между космическите лъчи от нашата галактическа среда и ядрата на атомите в атмосферата. 

Мюоните падат на земята почти със скоростта на светлината с постоянна интензивност от около 10 000 на м2 за минута. Както рентгеновите лъчи, преминаващи през телата ни, позволяват да се визуализира нашия скелет, тези елементарни частици могат много лесно да преминават през всяка структура, дори големи и дебели скали масиви. Детекторите, поставени на подходящи места (например във вътрешността на пирамидата) позволяват, отчитайки натрупването на мюони с течение на времето, за да различат празните кухини (където мюоните преминават без проблем) от плътните области, в които някои от тях се абсорбират или отклоняват.

Метод на мюонната рентгенография. Източник: HIP Institute/Philippe Bourseiller

Този метод се прилага от японски учени за втори път в историята, след проучване на ядрената централа Фукушима. 

Резултатите

През тази първа година археолозите са работили по пирамидата на Хеопс и Южната (Скосената) пирамида в Дашур. И ако за последната няма още ясни констатации, то изследването на вътрешността на Хеопсовата пирамида вече дава интересни резултати.

Екипът е намерил две аномалии в структурата - един в горната част на входната врата, а втората  - в източната й страна. 

Сканирането се извършва по различно време на деня или нощта - температурата се измерва, когато камъните се нагряват и охлаждат. Но докато температурната разлика между съседните камъни обикновено варира между 0,1 и 0,5°, температурата на един сегмент е различен от другите с цели 6°.

Източник: HIP Institute/Philippe Bourseiller

Изследователите си обясняват това с наличието на кухина зад стените на пирамидите. Според египтолога Бет Ан Джудас (Beth Ann Judas) местоположението на аномалията на източната страна може да е свързано по някакъв начин с култа на бога на Слънцето Ра. Освен това на изток от пирамидата преминава Нил, а тази река също има голямо значение в религията на египтяните.

Освен това Великата пирамида на Гиза има серия от преплетени проходи и камери - тя е с най-сложната структура сред всички други древноегипетски гробници. В процеса на изграждането й в проекта са правени много промени.

"Царската камера". Източник: HIP Institute

Първоначалната погребална камера, например, е била под земята, но вероятното окончателно място за почивка на фараона "Царската камера", се намира в близост до върха на пирамидата.

Допълнителните изследвания ще определят естеството на тези аномалии, както и техните функции, характер и размери.

Какви тайни се надяват да разкрият експертите?

След повече от четири хилядолетия от построяването им пирамидите все още остават загадъчни. Процесът на изграждане в частност озадачава египтолозите в продължение на години.

Хеопсовата пирамида, последното оцеляло от седемте чудеса на античния свят, е толкова масивна, че естествено изниква въпросът - как древните египтяни са успели да я издигнат. Учените от проекта ScanPyramids се надяват да разкрият нови свидетелства, които да им помогнат да разберат как са успели древните да я построят само за 25 години.

Вътрешната структура на пирамидите е не по-малко загадъчна. Например, не е ясно за каква цел служат евентуалните кухини, скрити зад аномалиите, забелязали с технологиите за сканиране.

Египтолозите знаят, че древните строители на погребалния комплекс на фараона са искали да е неприкосновен - затова е възможно аномалиите да са признаци на препятствия за защита на владетелите на Египет след смъртта им или, може би, съответстват на скрити тайни камери.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

1

niki peikov

16.10 2016 в 19:58

Този анализ към текста е пълна глупост.Какви фараони,какви погребални камери, какви пет лева.....