Най-голямата пирамида в света се крие под планина в Мексико (видео)

Кристияна Атанасова Последна промяна на 26 август 2016 в 13:42 22204 0

Най-голямата пирамида, построена някога на Земята, с основа четири пъти размера на Голямата пирамида в Гиза, е била скрита в планина в Мексико в продължение на стотици години.

След като през 1519 година завоевателят Ернан Кортес и неговите хора превземат града и избиват 10% от населението, те изграждат малка църква на върха на огромния хълм, като символ на тяхната победа.

По-късно заселниците, които посещавали църквата на върха на хълма не са подозирали, че Великата пирамида на Чолула лежи под нея, разказва Daily Mail.

Пирамидата е открита през 1910г. от работници по време на строеж на лудница. Църквата Iglesia de Nuestra Señora de los Remediosa е построена на върха на планината, след като испанците превземат града.

Пирамидата Тлачихуалтепетъл, което означава „създадено от човека“, е 450 метра широка и 66 метра висока и е построена около 300 г. пр. н.е. Експерти казват, че е построена хиляди години преди испанците да дойдат и вече е имало поникнала растителност върху нея.


Чолула се намира близо до столицата Теночититлан и е бил един от най-важните градове по време на империята на Ацтеките. С население 100 000 човека, града е бил познат заради оживените си пазари и изтънчените търговски стоки. Градът е смятан за свещен и за всеки ден от годината, хората са строили свещенна пирамида , разказва Зариа Горвет (Zaria Gorvett) пред ВВС.

Когато Кортес, заедно с малката група испанци, които води, пристигат в Чолула през 12 октомври 1519г., те щурмуват улиците, плячкосват религиозни богатства и опожаряват свещенни пирамиди. Някои казват, че за няколко часа испанската армия убива 3000 човека, а други твърдят, че убитите са наброявали 30 000.

След като испанците превземат града, който сега е част от Мексико, те построили толкова много сгради, че сега има църква за всеки ден от годината. Последната постройка е била църквата Iglesia de Nuestra Señora de los Remediosa на върха на Великата пирамида на Чолула.

Историята предполага, че когато Кортес пристига в Чолула, пирамидата е била вече на няколко хиляди години и във времето е обрасла с растителност. Според някои легенди обаче, пирамидата е била толкова свещенна за хората в Чолула, че те умишлено са я покрили с почва, за да я скрият от завоевателите.

Великата пирамида има своите тайни, тъй като тя не е само една, а им не по-малко от шест пирамиди, построени една върху друга.


Скритата под земята пирамида е открита през 1910 г. от работници, по време на строеж на лудница.

Когато настилката е премахната през 2013г., за да се стигне до канализационната система на града, други работници откриват поне 63 скелета на хора, някои от които са били деформирани черепи на обезглавени деца, вероятно жертвоприношения.

Чолула в продължение на хиляди години е бил важен търговски пункт, свързващ царствата на толтеките на север с това на маите на юг.

По времето, когато Кортес стъпва в града, който нарича "най-красивият град извън Испания", той е бил вторият по големина град в империята на ацтеките.

От 1930 г. до днес, са положени големи усилия, за да се разкрие напълно пирамидата.

Над 8 км тунели са разкрити вече в конструкцията, които са отворени за посещение. 

Макет - възстановка на храмовия комплекс Тлачихуалтепетъл.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !