31 януари: Супер синя кървава Луна (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 януари 2018 в 00:16 13048 0

Кредит NASA

Зловещото "супер синя кървава Луна" всъщност е комбинация от три различни астрономически явления едновременно: лунно затъмнение, суперлуна и "синя луна", съобщава Space.com

Жителите на Земята ще могат да наблюдават трите небесни явления в края на януари, на 31-ви.

Сами по себе си тези явления не са редки, но тяхното съвпадение в един ден е не е често явление. Например, в Западното полукълбо на Земята последно е наблюдавано преди повече от 150 години - на 31 март 1866 г. , на източното - на 30 декември 1982 година.

Пълно лунно затъмнение

Пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава от жителите на централната и западната част на Северна Америка, Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и Австралия.

В България ще може да се види само краят на полусянката (пенумбра) на лунното затъмнение при изгрева на Луната.

При пълното лунно затъмнение спътникът на Земята попада в сянката й. 

Кога и къде може да наблюдавате затъмнението. НАСА

Какво е лунно затъмнение

Лунно затъмнение може да се случи само при пълнолуние и когато Слънцето, Земята и Луната са перфектно подредени.

Тъй като орбитата на Луната около Земята се намира в малко по-различна плоскост от орбитата на Земята около Слънцето, перфектната синхронизация за  затъмнение не се появява при всяко пълнолуние. За разлика от слънчевото затъмнение, което трае около минута, лунното продължава няколко часа. Ето как става това: Земята хвърля две сенки върху Луната по време на лунно затъмнение: умбрата е пълна, тъмна сянка, пенумбрата е частична външна сянка. Луната преминава през тези сенки поетапно. Началните и крайните етапи - когато Луната е в полусянката - не са толкова забележими, така че най-добре затъмнението се вижда, когато Луната е в умбрата.

Пълните затъмнения са космическа случайност. Когато Луната се е образувала преди около 4,5 милиарда години се отдалечава от нашата планета с около 4 см на година. Настройката в момента е перфектна - Луната е на перфектното разстоянието, за да се покрие от сянката на Земята напълно. След милиарди години, считано от сега, няма вече да бъде така.

Според НАСА, две до четири слънчеви затъмнения се случват всяка година, а лунни затъмнения са по-редки. "В една календарна година, максималният брой на затъмненията е четири слънчеви и три лунни", посочва агенцията. Но докато слънчевите затъмнения могат да се видят само по протежение на тясна ивица, широка около 80 км, всяко лунно затъмнение е видимо от повече от половината на Земята.

Кървава луна

По време на затъмнение, дори и пълно, Луната не изчезва напълно, а само става тъмночервена. Обяснението за "Кървата Луна" е просто: дори във фазата на пълно лунно затъмнение Луната продължава да бъде осветена. Слънчевите лъчи, преминаващи по допирателната към повърхността на Земята, се разсейват от атмосферата й и поради това разсейване частично достигат до Луната. Тъй като земната атмосфера е по-прозрачна за лъчите от червено-оранжевата част на спектъра, именно тези лъчи са достигат повърхността на Луната по време при затъмнение, което обяснява цвета на лунния диск. По този цвят учени определят химическия състав на горните слоеве на атмосферата на нашата планета.

Всъщност, това е същия ефект като оранжево-червеното сияние на небето близо до хоризонта малко преди изгрев или след залез.

Суперлуната

Орбитата на Луната не е идеален кръг, Луната понякога е по-близо до Земята. Когато Луната е възможно най-далече от Земята, наричаме това положение апогей, а обратното - перигея. На 31 януари ще имаме пълна луна в перигей и второ пълнолуние в един месец, наричана „синя луна”.

По време на лунния перигей, Луната изглежда по-голяма и по-ярка в небето, което е и причината пълнолунието, съвпадащо с перигея да се нарича "Суперлуна". По тази логика, когато пълнолунието съвпада с най-отдалечената позиция на Луната от Земята, имаме "Минилуна". Тази голяма луна ще бъде най-добрият фон, на който ще се види земната сянка да се плъзга по Луната, засенчвайки светлината й.

Средно една суперлуна е около с 14 % по-светла от обикновено.

Това ще бъде втората суперлуна за този месец и третата поред като първата бе 3 декември 2017 г. 

Първата за януари суперлуна (наричана също "Вълча Луна" ) бе на 1 януари. Тъй като това е второто пълнолуние на месеца, тя е и синя луна и се случва веднъж на всеки 2.7 години.

И така, на 31януари ще имаме три астрономически събития наведнъж - пълното лунно затъмнение ще превърне "супер синята луна" в "супер синя кървава луна".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !