30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Академик Васил Николов е удостоен с почетен знак на БАН

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 ноември 2022 в 14:15 10030
Снимка: БАН

Акадeмик Васил Николов беше удостоен с почетен знак на Българската академия на науките „Марин Дринов на лента“.

Отличието връчи председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски по време на церемония, която се проведе на 8 ноември в БАН.

БАН награждава акад. Николов за изключителен принос за развитието на българската археология, като утвърден авторитет в европейската праисторическа наука и във връзка с неговата 70-та годишнина, обяви председателят на БАН.

Акад. Николов благодари за оказаната висока чест и това признание за неговата работа и подчертава, че се радва да работи с млади хора, които се изграждат и развиват като учени и негови последователи в археологията.

На церемонията присъстват представители на ръководството на БАН, директорът на Националния археологически институт с музей доц. Христо Попов и учени от института.

Кредит: БАН

Васил Николов работи в Националния археологически институт с музей на БАН от 1984 г. През 2021 г. е избран за академик на БАН. Член-кореспондент е на Австрийския археологически институт (Виена) и Центъра за археология и история на културата на Черноморския регион (Хале, Германия). Почетен член е на Хумболтовия съюз в България.

Сферата на научните интереси на акад. Николов обхваща новокаменната, каменно-медната и ранната бронзова епоха (VІ – ІІІ хил. пр. Хр.) в българските земи, Северозападна Мала Азия и Югоизточна Европа.

Той открива и проучва най-ранния в Европа праисторически солодобивен и градски център Солницата до Провадия (от 2005 г. досега). Ръководител е на теренните проучвания на селищните могили в Караново Капитан Димитриево и Крън, на неолитните селища Слатина (София), Сапарева баня, Ковачево, Елешница и Мурсалево, както и на неолитните ямни комплекси в Любимец и Капитан Андреево.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.