Акустичното оръжие поразило щатските дипломати в Куба се оказаха... обикновени щурци

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 януари 2019 в 10:59 5514 0

Кредит State Department photo/ Public Domain

Американското посолство в Хавана, Куба, на 22 март 2016 г.

В края на 2016 г.  бе съобщено, че десетки служители в американското посолство в Куба са се разболели, след като са чули мистериозни шумове в своите хотели или домове.

По-късно те съобщават за тежки физически симптоми, включително световъртеж, главоболие, болка в ухото и дори когнитивни затруднения и загуба на слуха.

Причината, според американски източници, е скрито звуково устройство - акустично оръжие - използвано, за да се тероризира дипломатическия персонал.

Сега изненадващо анализът на акустичния сигнал от запис на звуците от посолството в Куба разкри поразителното му сходство със звуците, издавани от насекоми. По-нататъшното разследване идентифицира звуците като "песен" на местния "индийски късоопашат щурец" (Anurogryllus celerinictus), съобщава Live Science

Констатациите, които все още не са преминали "peer-review", са представени на годишната среща на Обществото по интегративна и сравнителна биология в Сан Франциско и са публикувани онлайн на 4 януари в сървъра за препринти BioRXiv.

В месеците след предполагаемите кубински атаки някои служители на посолството съобщават за симптоми, които са толкова изтощителни, че са били изтеглени от поста си в Хавана и са върнати в САЩ за медицинска оценка. Американски официални лица заявиха, че причината е тайно акустично оръжие, а като реакция кубинските дипломати бяха експулсирани от САЩ. Повече за случая в "Съществува ли "звуково оръжие" и Куба ли го измисли?".

Бяха предложени и други хипотези, като например микровълнови оръжия.

Индийски късоопашат щурец (Anurogryllus celerinictus). Снимка: BugGuide.Net

В новото проучване, изследователите прегледаха запис на потенциално разрушителния - "бръмчене" с честота 7 kHz, или 7000 цикъла в секунда, записан от служители на посолството и публикувани от Associated Press. Изследователите откриват, че записът силно напомня на песента на индийския късоопашат щурец „по продължителност, честота на повторение на импулсите“ и в други аспекти на звуковите импулси, съобщават учените в проучването.

Съществуват и разминавания. Импулсите в записа на АР са неравномерни, докато полевите записи на диви щурци имат по-равномерни трели. Това може да се обясни с факта, че кубинският запис е записан на закрито, където звукът може да се отразява от тавани, подове и стени и така да се създаде неравномерен ритъм от наслагването на сложното ехо, според проучването.

За да изпробват тази хипотеза, изследователите възпроизвеждат записи на песни на щурците в закрито помещение и записват резултатите. Те откриват, че когато се добави ехото от рикошета на звука между плоските повърхности, импулсната структура на записите отговаря на тази в записа на AP от Куба.

"Това дава убедителни доказателства, че ехото от песен на щурец, а не звукова атака или друго технологично устройство, е отговорно за звука в пуснатия запис", пишат изследователите. Анализът обяснява само това, което е било в този конкретен запис, нещо, което може или не е било свързано със симптомите, съобщени от служителите на посолството.

Новото проучване не е първото, което предполага, че не съществува "звуково оръжие" зад необичайните симптоми на служителите от посолството. През февруари 2018 г. изследователи документираха обхвата на заболяванията на 21 човека, работили в посолството на САЩ и разболели се през 2016 и 2017 г. Те заключиха, че симптомите просто не съвпадат с тези, които вероятно биха се причинили от акустично оръжие.

Резултатите показват, че експертите трябва да разгледат по-детайлно какво може да е причинило тези симптоми, "както и възможните физиологични обяснения, несвързани със звукови атаки", пишат учените в изследването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !