Съществува ли "звуково оръжие" и Куба ли го измисли?

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 август 2017 в 15:44 13934 5

Кредит abovetopsecret.com

Въпросът е не дали съществуват "тихи" акустични оръжия, а дали Хавана разполага с тях.

През последните дни се появиха съобщения, че пет американски дипломати и най-малко един канадски дипломатически представител са се разболели и страдат от остра загуба на слуха, главоболие и гадене.

Причината, според американски източници, е скрито звуково устройство - акустично оръжие - използвано, за да се тероризира дипломатическия персонал.

Подробностите около инцидентите в Куба, които се случват от есента на миналата година, са неясни. Американските власти заявиха, че нямат разрешение да говорят публично за това, което се случва, но Асошиейтед прес съобщава, че симптомите на загадъчната болест в някои случаи са толкова тежки, че дипломатите са принудени да се върнат в САЩ.

Разследването, продължило месеци, разкри няколко факта за появата на симптомите. Те винаги се появяват изведнъж, а не постепенно и само в държавни сгради в Куба - обикновено резиденциите на самите дипломати.

Симптомите и целите на атаката карат както ФБР, така и дипломатическата служба за сигурност, да направят заключението, че е използвано мощно звуково оръжие от службите за сигурност на Куба.

Американските следователи подозират, че за това може да е виновен и трети субект с или без знанието на кубинското правителство, като евентуален виновник се разглежда и Русия, например.

Разследването продължава и доведе до експулсирането на двама кубински дипломати от посолството им във Вашингтон през май тази година.

Какво точно представлява акустичното оръжие? 

Звукът може да се използва за атака - ако е достатъчно силен, причинява физическо увреждане на вътрешната част на ухото, разказва Робин Андрюс (Robin Andrews) на страницата на IFLScience.

Звукови оръжия се използват за разпръскване на демонстрации, но те са с звук в границите на възприемане на човешкия слух.

Но интересното при тези инциденти в Хавана е, че пострадалите не си спомнят да са подлагани на екстремен звуков шум.

Вероятно се работи с честота извън границата на възприемане на човешкия слух и все пак има сведения, че е причинена загуба на слуха и главоболие.

Има два начина, по които това може да бъде постигнато.

Първият е да се използват микровълни. Те са незабележими за хората, които не разполагат с технология за откриването им.

Американска компания преди време оповести, според NewScientist, че е готова да изгради микровълново оръжие, което може да се насочи директно в главите на хората. То може бързо да нагрее тъканта на мозъка чрез генериране на слаби ударни вълни.

Тази ударна вълна се регистрира като звук от ушите, които започват да вибрират с изключително висока честота. В крайна сметка това води неизбежно до загуба на слуха и силно главоболие. Това устройство може също да доведе до трайно увреждане на невроните, ако микровълните са с достатъчно енергия.

Американският флот финансира изследването на базираната в Сиера Невада компания.

Инфразвукът - звук, който е с по-ниска честота от диапазона, който може да възприеме човешкият слух - също може да причини загуба на слуха в някои случаи. По данни от Американския национален институт на здравеопазването излагането на концентриран инфразвук може да предизвика "умора, апатия и депресия, налягане в ушите, загуба на концентрация, сънливост и вибрации на вътрешните органи".

Наличието на такъв тип оръжия е правдоподобно и въпросът е не дали съществуват "тихи" акустични оръжия, а дали Хавана разполага с тях.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

12.08 2017 в 06:28

Не, въпросът е до къде е стигнала психиатрията във вашингтон.
Съществуват два документирани случая на използване на такова оръжие.
Френски авиобомби във Виетнам, през 50-60-те. Черни тенекиени сфери, които се приземяват с парашути. На земята се разполовяват, вътре започва да се върти една щанга, и да думка с легендарните 3 - 6 херца. Нулев резултат.
Американците, в началото на 80-е, в Гренада. Тогава успяха. САЩ, против 300 кубински трудоваци. Устройството прилича на едноцилиндров двигател без ауспух, и никак не може да се скрие.
Американците обичат да лъжат. Та едва ли ще се вдигне същия шум, когато се окаже че въпросните дипломати са прибрали в къщите си едни и същи местни животни, примерно красиви малки маймунки, носители на един и същи паразит.