Американците и руснаците са приятели в МКС, въпреки заплахите на Рогозин (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 07 април 2022 в 00:01 12182 1

Кредит: Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Въпреки заплахите от шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин, астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей заяви, че отношенията между американските и руските космонавти са били добри, докато са на борда на Международната космическа станция (МКС).

Американският астронавт Марк Ванде Хей разказва какви са били отношенията му с руските космонавти в МКС на фона на руската инвазия в Украйна, само дни след завръщането си от рекордните 355 дни в космоса.

„Говорейки конкретно за отношенията ми с моите руски колеги от екипажа, те бяха, са и ще продължат да ми бъдат много скъпи приятели“, подчертава Ванде Хей за ABC7.

Астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей не се е притеснявал от заплахата на Роскосмос да остави американския астронавт на МКС

Поради нарастващото геополитическо напрежение, подхранвано от шефа на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин, който направи няколко язвителни публикации в социалните мрежи срещу Съединените щати, завръщането на Марк Ванде Хей от МКС бе дългоочаквано и привлече безпрецедентно внимание.

В репортаж на CTV News Ванде Хей отбелязва, че не е бил обезпокоен от публикациите на Рогозин в социалните медии, намекващи, че Русия, която по план отговаряше да върне американския астронавт на земята, може да го изостави на Международната космическа станция.

Американският астронавт съобщава, че съпругата му го е информирала за туитовете. Той обаче е бил уверен, че тези туитове не трябва да се вземат на сериозно и че туитовете не са насочени към него самия, са предназначени за „различна публика“.

Тъй като познава ситуацията, Ванде Хей не отделя особено внимание на казаното от Рогозин. Той  споделя, че просто игнорира туитовете и продължава напред.

Първоначално странна публикация в социалните мрежи от руската държавна новинарска агенция РИА Новости предизвика въпроси за сътрудничеството с Русия. В Twitter РИА Новости сподели силно редактирано видео, което изглежда показва как руските космонавти напускат Международната космическа станция и оставят Ванде Хей в космоса.

Дмитрий Рогозин, ръководител на руската космическа агенция Роскосмос, по-късно публикува видеото в своя канал в Telegram, обяснявайки, че това е шега , демонстрираща възможността Русия да се оттегли от проекта МКС.

Рогозин не за първи път използва социалните медии за изпращане на съмнителни съобщения. 

Без политически изявления от руските космонавти

Ванде Хей, който е бил на борда на станцията по това време, съобщава, че тримата руски астронавти не са правили никакви политически изявления, след като се присъединяват към Международната космическа станция в средата на март облечени в жълти летателни костюми със сини акценти, цветовете на украинско знаме.

„Мисля, че нямаха представа, че хората ще възприемат това като нещо общо с Украйна“, разказва Марк Ванде Хей за The New York Times.

По думите на Ванде Хей, по радиото наистина са обсъждали инвазията на Русия в Украйна. Той също така споделя, че не е избягвал да обсъжда темата със своите колеги, макар че астронавтите не са имали продължителни разговори. Ванде Хей казва, че ще се поинтересува за чувствата на своите колеги космонавти и от време на време ще задава въпроси.

Ванде Хей заявява, че има доверие на руските си колеги. Освен това той казва, че няма резерви да продължи да работи с тях, уважава своите колеги астронавти от Международната космическа станция като отлични професионалисти, технически експерти и прекрасни хора.

Източник: NASA Astronaut Mark Vande Hei Says Americans, Russians Remain Friends in ISS Amid Roscosmos Head Dmitry Rogozin’s Threat
Tiffany Winfrey, Science Тimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

07.04 2022 в 10:48

Идиотията на началниците е отвратителна....войната в Украйна е върха на идиотията....Путин трябва да го набият на кол...а как можеше да се живее без тия идиотии....