10 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Астронавтът на НАСА Хейг описва какво е да паднеш на Земята от Союз (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 октомври 2018 в 11:18 68351
Ник Хейг разказва. Скрийншот от видеото.

Миналата седмица астронавтът на НАСА Ник Хейг бе на косъм от смъртта, когато той и неговият командир Алексей Овчинин паднаха на Земята след аварията на Союз.

Светът затаи дъх, когато космическият кораб влезе в "режим на балистичен спускане", както се изрази НАСА. Вътре в малката капсула, по думите на Хейг, "ситуацията стана доста брутална".

"Знаехме, че ако искаме всичко да завърши благополучно, трябва да останем спокойни и да изпълним процедурите толкова плавно и ефективно, колкото можем", заяви Хейг пред Associated Press.

Така се подготвят пилотите и се надяват, че никога няма да им се наложи да го приложат на практика.

Минути след старта, след отделянето на страничните ускорители, аварира ускорителя на втората степен на космическия апарат Союз MS-10, където са Овчинин и Хейг, не им оставяйки никакъв избор, освен да прекратят мисията недостигнали и половината път до космоса.

Завръщането към Земята бе всичко друго, но не и лека разходка. Тук няма гаранция за успех.

"Всеки път, когато се потегляте към космоса и ракетата има проблем, когато сте със скорост 1800 метра в секунда, нещата са доста динамични и се случват много бързо", обяснява Хейг.

Повечето биха се объркали. Хейг е бил обучаван две години в Русия как да действа при извънредни обстоятелства и по време на половинчасовото спускане всичко е на руски език.

"Изразявах всички мои инстинкти и рефлекси в капсулата на руски", разказва Хейг.

Двамата астронавти се приземиха безопасно в казастанската равнина без наранявания, където незабавно извикаха Мисията за контрол, а после - съпругите им. 

Астронавтите са буквално лице в лице със смъртта на почти 50 километра над повърхността.

Предупредителните светлини сигнализират за проблем точно когато екипажът вижда вече кривата на хоризонта и атмосферата избледнява в черно, 

"Разбрах, когато видях тази светлина, че имаме извънредна ситуация с бустера [ускорителя], че няма днес да можем да излезем на орбита - така че мисията се променя - да се върнем на земята толкова безопасно, колкото е възможно", отбелязва Хейг за space.com.

Под звука на виещите аларми, капсулата се отделя принудително от бустера. Равномерното ускорение към космоса се сменя за момент в безтегловност, последвано от увеличаващата се сила, достигаща близо седем пъти гравитацията на Земята.

Най-накрая парашутите се отварят, забавяйки спускането достатъчно, за да се избегне смъртоносен сблъсък със земята.

Може да не е било спокойно спускане, но системата е проектирана да бъде ефективна, а не приятна.

Системите за безопасност на "Союз" са част от системата от десетилетия насам. А сега се използват за първи път.

"Това е системата, която спаси живота ни, а аз и Алексей сме живи благодарение на нея", отбелязва Хейг.

"Тя е на всяка ракета и макар пилотите на Союз да не я използваха в продължение на 35 години, тя винаги е била там. Винаги е била в изправност и ние доказахме това миналата седмица."

Изминаха 15 години, откакто НАСА загуби целия екипаж на космическата совалка „Колумбия“ скоро след излитането ѝ. Оттогава за щастие няма фатален изход в космическите мисии.

Хейг не смята, че случилото се е въпрос на късмет.

"Союз е инженерно чудо", подчертава Хейг.

"Това нещо е надежно и се радвам, че толкова много хора са инвестирали толкова много години от живота си, правейки тази система толкова здрава, колкото е".

Във видеото може да видите разказа на Хейг.


+ 3
- 1
...Изразявах всички мои инстинкти и рефлекси в капсулата на руски

Крепким матом?
 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Обучение без нервни клетки
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.